Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Vlada Slovenije je naručila 1,5 milion brzih antigenskih testova za koronavirus koji bi trebalo da počnu da se koriste ove godine, rekao je nakon sednice vlade ministar zdravljaa Tomaž Gantar, dodavši da bi do prvog ublažavanja nekih epidemioloških restrikcija moglo doći iduće nedelje.

Testiranje antigenskim testovima u domovima za starije i zdravstvenim ustanovama počelo je već ranije, a sada će se testirati građani koji to žele i kojima će usluga biti besplatna. Prioritet su radnici u važnim sektorima: nastavnici i učitelji u školama, policija i pripadnici vojske, a možda i populacija u preduzećima u kojima se pojave žarišta, odnosno veći broj obolelih, najavio je Gantar.

Masovnije testiranje antigenskim testovima provodiće se jer Slovenija ne raspolaže dovoljnim brojem PCR testova, a kako bi se bolje kontrolisalo širenje virusa u populaciji i utvrđivanje asimptomatskih slučajeva, i tako pokušalo smanjiti drugi epidemijski talas, pojasnio je Gantar.

Potvrdio je da je vlada na današnjoj sednici utvrdila i plan postepenog otvaranja pojedinih delatnosti i ublažavanja već važećih protivepidemijskih mera koji je striktno vezan uz pad broj dnevnih zaraza i stanje popunjenosti bolnica covid pacijentima.

Gantar je potvrdio da je epidemiološka situacija još uvek teška, iako poslednjih sedam dana broj hospitalizovanih stagnira i više ne raste, kao i da je od strogih mera donesenih krajem oktobra očekivao više u spuštanju broja zaraženih i hospitalizovanih, Naglasio je kako očekuje da bi „u idućih nekoliko dana“ moglo doći do situacije da Slovenija iz „crne“ faze na „semaforu“ za popuštanje mera dođe u „crvenu“ fazu, kad bi se neke mere mogle ukinuti.

Prema kriterijumima za popuštanje strogih mera iz plana koji je na Tviteru danas objavio premijer Janez Janša, Slovenija je trenutno u „crnoj“ fazi na semaforu za relaksaciju mera jer ima prosečno 1.461 zaraženog dnevno u poslednjoj nedelji, dok je u bolnicama 1.289 obolelih, što još ne omogućuje smanjivanje restrikcija.

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Da bi došlo do toga i da zemlja uđe u tzv. „crvenu“ fazu, bilo bi potrebno da broj pacijenata obolelih od covida-19 u bolnicama padne na manje od 1200, a nedeljni prosek dnevno zaraženih na manje od 1.350.

Tada bi se, prema planu vlade, delimično ponovo uspostavio javni saobraćaj, kulturne ustanove poput galerija, muzeja i biblioteka, a ponovo bi mogli da radevfrizerski saloni, kao i neke druge uslužne delatnosti.

Za sledeću „narandžastu“ fazu popuštanja, kada bi po planu među ostalim ponovo u škole mogli učenici prva tri razreda osnovnih škola, bilo bi potrebno da u bolnicama ne bude više od hiljadu covid pacijenata, dok bi se u „žutoj“ fazi s brojem pacijenata manjim od 500 i prosekom od 600 novozaraženih dnevno nastava u razredima proširila na sve razrede, a tada bi prestao i „policijski čas“.

Do još veće relaksacije, ali uz uvažavanje svih osnovnih preporuka, došlo bi tek nakon što broj dnevnih zaraza padne na manje od 300, što znači da bi sadašnji nivo dnevnih zaraza trebalo smanjiti za pet puta.

Gantar je kazao da je situacija u Sloveniji s covidom-19 teška iako više nema eksponencijalnog rasta novih zaraza, ali niti izrazitijeg pada, dodavši da je slično i u drugim evropskim zemljama koje primenjuju slične mere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram