Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

U utorak u 21 sat, prvi put u istoriji nezavisne Slovenije, na snagu je stupio policijski čas, odnosno ograničenje kretanja između 21 i 6 sati ujutro, a nadležni pozivaju građane da ostanu u svojim kućama.

Od ponoći druženje je ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regiona.

Uvođenje policijskog sata u glavnom gradu prošlo je prilično mirno, navodi hrvatski portal Index i dodaje da su nešto iza 21 sat ulice postale prazne, a fotoreporter 24ura na ulicama je zatekao uglavnom samo policajce.

Pročitajte još:

Malo drugačije bilo je u Mariboru, gde se stotinak demonstranata okupilo na Glavnom trgu. Oni su, između ostalog, uzvikivali da policijski čas nije ustavan.

Premijer Janez Janša sinoć je, kao reakciju na protest, na Tviteru objavio da Slovenija u poslednja 24 sata već ima više od 1.100 novozaraženih te je pozvao ljude da se uozbilje.

Jutros je portparol vlade za koronavirus Jelko Kacin pozvao ljude da ostanu u svojim domovima.

„Zaista, ostanite kod kuće ako možete. Mnogi od nas moraju ići na posao, posebno danas. Pazite na sebe i nazovite one kojima je potrebna pomoč. Nema ih malo“, napisao je on.

U utorak naveče vlada je odlučila da su u kolektivnim sportovima dopuštena takmičenja, ali samo ona na najvišem nivou, dok su u pojedinačnim sportovima dopuštena velika domaća i međunarodna sportska događanja bez gledaoca.

Sportski trening sada je dopušten sportistima olimpijske, svetske, međunarodne i perspektivne klase, kao i profesionalnim sportistima starijim od 15 godina, koji su upisani u registar profesionalnih sportista u Ministarstvu.

Vlada je takođe odredila da čak i u crvenim regijama frizerski i kozmetički saloni mogu prihvatiti jednog klijenta na 20 kvadratnih metara. Do sada se smatralo da u tim regionima frizeri i kozmetika mogu imati samo jednog klijenta u poslovnom prostoru.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram