astrazeneka
Foto:EPA-EFE/Liselotte Sabroe

U Slovenija je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 205 novih zaraza koronavirusom i četiri smrtna slučaja, a vakcinisanje vakcinom AstraZeneke se nastavlja uprkos tome što su neke zemlje privremeno suspendovale njeno korištenje, objavila je u ponedeljak slovenska vlada.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pratimo događaje oko vakcine AstraZeneka u ostalim državama“, kazala je na vladinoj konferenciji za novinare epidemiološkinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni tim za Kovid-19. Ona je dodala da se uobičajeni neželjeni učinci nakon vakcinacije pojavljuju kod sve tri vakcine koje se koriste u Sloveniji i da je reč o većinom blagim reakcijama i očekivanim učincima pa se vakcinisanje AstraZenekom nastavlja, prenosi Hina.

„Korist od vakinacije bitno je veća nego što je opasnost od ozbiljnih neželjenih učinaka. Vakcinisanje se nastavlja po programu. Veza između vakcine i tromboemboličkih događaja još nije dokazana i podaci ne govore da su takvi incidenti nakon vakcinacije češći“, istaknula je slovenska epidemiološkinja, dodavši da se vakcinisanje ne preporučuje jedino u slučaju osoba koje su na vakcinu jako osetljive, odnosno imaju jake alergijske reakcije.

Stanje stabilno, ali nije idealno

Stanje epidemije u Sloveniji trenutno je „stabilno, ali ne i idealno“, navela je Logar, upozorivši da se u sadašnjoj fazi ne preporučuje prebrzo zatvaranje Kovid-odeljenja u regionalnim bolnicama.

Sa druge strane, po njenim se rečima pokazalo da otvaranje lokala na otvorenom u dve od 12 slovenskih regija sa boljom epidemiološkom slikom nije dovelo do većeg broja zaraza, što je dokaz da se popuštanje mera može uspešno sprovoditi uz odgovarajući protivepidemiološki okvir.

Prema novim podacima slovenskog ministarstva zdravstva, u zemlji su trenutno hospitalizovana 463 kovid-pacijenta, od čega ih 87 treba intenzivno lečenje, a broj obolelih u bolnicama stalno se smanjuje, dok je dnevni prosek zaraženih u zadnjoj nedelji 699 i stagnira.

Do sada je od posledica kovida-19 u Sloveniji umrlo 3.938 ljudi, a vakcinisane su 174.402 osobe, od čega 83.867 sa obe doze.

Vlada očekuje da će do kraja marta vakcinom biti imunizovano 10 odsto stanovništva, no upozorava se da bi do tada tzv. britanska varijanta koronavirusa, koja se brzo širi, mogla postati dominantan soj, zbog čega se prostor za nova popuštanje mera smanjuje.

Šta je posle vakcine pokosilo celu zbornicu u Sloveniji

Nakon što je 27 slovenskih učitelja zbog nuspojava vakcine izostalo sa nastave, pa je OŠ „Mihe Pintarja Toleda“ u Velenju do ponedeljka zatvorena, slovenski epidemiolozi istražili su o čemu se tačno radi i šta je pokosilo celu jednu školsku zbornicu, prenosi Jutanji list.

Učitelji su vakcinisani AstraZenekom, koju je desetak evropskih zemalja već zabranilo zbog nuspojave zgrušavanja krvi i posledično nekoliko smrtnih slučajeva.

“Koliko znamo, ozbiljnijih reakcija nije bilo. Kod nastavnika se radi o očekivanim nuspojavama. Isto je bilo i nakon vakcinisanja Fajzerom, kad je nekoliko lekara i sestara završilo s nuspojavama. I sama sam s temperaturom dan posle vakcine išla na posao. Uzela sam paracetamol i sve je u redu.

Ova reakcija za nas nije neočekivana. Možda ju je lakše podneti kad znate da će do nje doći. Nama su anesteziolozi i pre vakcinisanja propisali koktel ibuprofena i paracetamola da nuspojava bude što manje, da prođu brže i bezbolnije”, rekla je prošle nedelje za Jutarnji dr. Bojana Beović, koja je infektolog i šef slovenskog stručnog tima za kovid 19 pri slovenskom ministarstvu zdravstva.

Za slučaj učitelja iz Velenja javnost je saznala kad je objava direktora Sebastjana Kukeca na školskom portalu postala viralna. On se u objavi obratio roditeljima učenika.

Direktor je kasnije potvrdio da su učitelji u sredu primili AstraZenekinu vakcinu, a u četvrtak su mu se javili s nuspojavama – visokom temperaturom, jakom glavoboljom, opštom slabošću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar