Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Lekari u Sloveniji upozoravaju da bi zbog širenja omkron soja situacija u bolnicama uskoro mogla da postane alarmantna i zalažu se za uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida-19.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama je danas 574 obolelih od kovida, dva više nego u sredu, ali epidemiolozi očekuju veći porast hospitalizacija za nedelju-dve i da će omikron soj uskoro postati dominantan u Sloveniji, prenela je Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada još nije odlučila da uvede nove mere, iako se poslednjih dana ponovo primećuje porast dnevnih infekcija.

Premijer Janez Janša upozorio je da će najverovatnije uskoro biti potrebne nove mere i „ograničenja nekih sloboda“, ne precizirajući na šta će se to konkretno odnositi ali je dodao da neće biti uvedeno ništa što se već ne primenjuje u nekim evropskim zemljama.

Epidemiolozi iz Vladinog stručnog saveta za kovid-19 još nisu predložili obaveznu vakcinaciju, ali su u više navrata nezvanično naveli da bi ona bila neophodna, posebno za ugrožene grupe i starije od 50 godina čiji procenat vakcinisanih nije na zadovoljavajućem nivou.

Zbog omikron soja i karantina onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, može da se dogodi da za četiri sedmice samo polovina zaposlenih bude radno sposobna, ne samo među lekarima i medicinskim sestrama već i u drugim delatnostima, upozorila je danas Tatjana Lejko Zupanc, direktorka ljubljanske infektivne klinike.

Sa sadašnjim tempom širenja omikrona, mnogi će ostati kod kuće, a zatvaranje bi moglo da usledi spontano, dodala je ona.

U Sloveniji je do sada potvrđeno 348 zaraženih omikron sojem, a potrebno je sekvencionirati još skoro 1.200 uzoraka onih koji su u karantinu za koje se sumnja da su zaraženi istim sojem.

Oko 40 odsto onih koji su testirani u sredu zaraženo je omikron sojem, rekla je novinarima Lejko Zupanc, a iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje su rekli da očekuju porast infekcija narednih dana.

Bonus video: Omikron poterao Hrvate u redove za vakcinaciju – čeka se satima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)