Lekar Aleksandar Ćirić koji živi i radi u Bratislavi govorio je o tome kako se Slovačka bori sa koronom kao država kojoj to uspeva na zavidnom nivou.

„Slovačka se najbolje izborila sa ovom situacijom, možda i u celoj Evropi. Kada sam osetio prve simptome i posumnjao da sam zaražen, pokušao sam da testiranje u državnoj ustanovi, ali to je bilo bezuspešno iz prvog pokušaja. Ovde je veoma mali broj zaraženih, pa sam se raspitao kakve su alternativne mogućnosti. Na sreću, ovde postoji nekoliko načina i da se privatno testirate. Cene su od 50 do 70 evra“, kaže dr Ćirić za jutarnji program „Probudi se“ na TV Nova S.

On dodaje da se test obavlja na više nego lagodan način.

„Mogu da ga urade i iz automobila, što sam ja uradio. Posle sedam sati sam već znao da sam pozitivan. Bio sam kontaktiran od strane države, a zatim od policije, lekara sa klinike za infektivne bolesti. Onog trenutka kad vas sistem prepozna kao osobu pozitivnu na koronavirus, vi ste već u sistemu i država sprovodi određene dalje mere“, ističe dr Ćirić.

Srpski lekar navodi da su ga od tada zvali svakog dana, a najpre organizovali sve da provere sve njegove kontakte.

„Ja sam bio u kontaktu sa ljudima iz kancelarije. Morao sam da navedem spisak ljudi koji su sa mnom bili u najbližem kontaktu, 5-6 ljudi, koji su automatski stavljeni u karantin i naređeno im je da moraju da urade jedan test. Na sreću, svi su bili negativni, ali su morali da ostanu 14 dana u karantinu od dana kad sam ja bio u kancelariji poslednji put. Tako da su oni i dalje u karantinu, iako su negativni i čekaju taj drugi test koji će ih osloboditi iz karantina“, rekao je doktor Ćirić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar