Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Slovački parlament i predsednica danas su odobrili ugovor o vojnoj saradnji sa SAD. Ugovor o odbrambenoj saradnji usvojen je sa 79 prema 60 glasova u parlamentu od 150 mesta, u glasanju podeljenom među poslanicama četiri stranke vladajuće koalicije i opozicija.

Prema ugovoru, vojska SAD može da koristi dve slovačke vazdušne baze, Malacki i Sliak, na 10 godina dok će Slovačka, članica NATO kao i SAD, dobiti 100 miliona dolara od SAD da modernizuje baze.

Sporazum su 3. februara u Vašingtonu potpisali državni sekretar SAD Entoni Blinken i slovački ministsar odbrane Jaroslav Nadj. Danas ga je ratifikovala predsednica Zuzana Čaputova.

U parlamentu se glasalo u vreme kada se strahuje da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu. Rusija je nagomilala više od 100.000 trupa blizu svoje granice sa Ukrajinom ali naglašava da nema nameru da napadne tu zemlju. Slovačka se graniči sa Ukrajinom.

PROČITAJTE JOŠ:

Sporazum je podržala vlada premijera Eduarda Hegera koji je rekao da će se time znatno pojačati slovačka bezbednost. Ali njemu se oštro protivi opozicija koja tvrdi da se time ugrožava suverenitet zemlje, omogućuje moguće stalno prisustvo američkih vojnika na slovačkoj teritoriji i čak omogućuje moguće rasporedjivanje nuklearnog oružja u Slovačkoj.

Slovačka i američka vlada odbacuju te optužbe.

Hiljade ljudi protestovalo je juče protiv sporazuma ispred zgrade parlamenta u Bratislavi dok su poslanici raspravljali o njemu.

SAD ima takve sporazume sa još 23 NATO članica, uključujući Poljsku i Mađarsku, još dve zemlje koje se graniče sa Ukrajinom na istočnom krilu Alijanse.

Svako konkretno raspoređivanje američkih snaga traži odobrenje slovačke vlade i parlamenta.

Bonus video: Vežbe ukrajinske vojske sa američkim anti-tenkovskim raketama Džavelin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar