Foto: EPA-EFE/Olivier Matthys / POOL

Slovačka planira da na koronavirus testira sve stanovnike starije od deset godina, objavio je u subotu na konferenciji za medije slovački premijer Igor Matovič, prenosi agencija TASR. Testiranje će biti organizovano slično kao i izbori, pa će u zemlji biti oko 6.000 stanica za testiranje

Još nije jasno hoće li takvo nacionalno testiranje biti obavezno ili dobrovoljno. Deca mlađa od deset godina neće morati da se testiraju, rekao je Matovič i pojasnio kako je to odlučeno na osnovu saveta pedijatara.

Testiranje bi trebalo da bude sprovedeno tokom sledeća dva vikenda. Program će početi u žarištima epidemije, a nastaviće se u ostatku zemlje 31. oktobra i 1. novembra, navodi TASR.

U operaciji će pomoći policija i vojska kako se ne bi preopteretili zdravstveni radnici.  Slovačka ima oko 5,5 miliona stanovnika.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

Testiranje kao izbori

 

 

Vreme dolaska će građanima biti određeno po abecednom redu kako bi se sprečila okupljanja pred stanicama, rekao je premijer i dodao da će testiranje biti besplatno.

Vlada tu operaciju priprema tri sedmice i naručila je oko 13 miliona antigenskih testova koji bi rezultate trebalo da daju brzo, rekao je Matovič.

„Ako to uspemo, mogli bismo biti uzor celom svetu“, dodao je.

Dodatne pojedinosti će se, najavio je Matovič, objaviti nakon vanredne sednice vlade u nedelju.

Slovačka u poslednjem periodu beleži rekordne brojeve novozaraženih, a u subotu, dan nakon rekordnih 2.075, imala je 1.968 novih slučajeva, po podacima slovačkog ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije Slovačka je imala 28.628 slučajeva zaraze, a umrle su 82 osobe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram