Foto: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Najmanje dvoje ljudi je poginulo, a 317 je povre]eno u pucnjavi kojom se slavila pobeda sirijskog predsednika Bašara al-Asada na izborima, objavio je u subotu ratni posmatrač, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Žrtve su ubijene mecima koje su Asadove pristalice pucale nasumce, između ostalog, u prestonici Damasku i u severnom gradu Alepu, objavio je Sirijska opservartorija za ljudska prava.

Poginuli su mladi muškarac i dete u Alepu, prenosi ta organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Foto:EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Al-Asad je na izborima u sredu četvrti put pobedio na izborima, osvojivši 95.1 posto glasova i dobivši novi sedmogodišnji mandat.

Opozicija i zapadne države te su izbore, koji su se održali na područjima pod kontrolom sirijske vlade i na kojima se moglo birati između tri kandidata, proglasili farsom.

Asad je na 2014. godine, na prvim izborima sa više kandidata, osvojio 88.7 odsto glasova, piše nemačka agencija dpa.

Foto:EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Taj 55-godišnji zvaničnik Sirijom vlada od 2000. godine, a vlast je preuzeo od svog oca Hafeza koji je vladao od 1971. do 2000. godine.

Asadovo predsedništvo obeleženo je ratom koji je počeo 2011. godine mirnim protestima, koji su se potom pretvorili u krvav sukob u koji su se uključile i svetske sile.

Asad je uz pomoć Rusije i Irana pobedio u borbi protiv snaga pobunjenika i vratio kontrolu nad oko 70 odsto sirijske teritorije.

Foto:EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare