Foto: REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da situacija u ratom zahvaćenoj Siriji "ostaje živa noćna mora" deceniju nakon što je vlada te zemlje pokušala nasilno da suzbije mirne proteste i zemlju gurnula u građanski rat.

„Stotine hiljada Sirijaca je izgubilo živote. Milioni su raseljeni. Nebrojeno drugih ostaju ilegalno pritvoreni i često mučeni, nestali, ili žive u neizvesnosti i oskudici“, rekao je Gutereš, a prenosi Glas Amerike.

Pročitajte još:

On je dodao da je „deset godina svet gledao kako se Sirija okreće ka uništavanju i krvoproliću“.

Pobrojao je zločine počinjene nad sirijskim narodom: bombardovanje domova, škola i bolnica, opsade i izgladnjivanje civila koji su se usprotivili vladavini predsednika Bašara el Asada, napadi hemijskim oružjem na civile, terorističke grupe koje su u haosu zauzele teritoriju i zlostavljale ljude pod svojom kontrolom.

„Nemoguće je u potpunosti shvatiti razmere razaranja u Siriji, ali su njeni ljudi pretrpeli neke od najvećih zločina kojima je svet svedočio ovog veka“, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je počinioce na odgovornost.

Kako navodi VOA, pet i po miliona Sirijaca izbeglo je u susedne države ili je opasnim putem krenulo u Evropu radi bezbednosti. Od onih koji su ostali u zemlji, 6,7 miliona je raseljeno, a više od polovine stanovništva je nesigurno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar