Foto: AGENCE / Bestimage / Ben Gurr / News Licensing / Profimedia

Nedavno preminuli britanski milijarder Mohamed Al Fajed je sebe krivio za smrt svog sina Dodija i princeze Dajane, prema izveštaju novinara Endrua Nila. Al Fajed, vlasnik robne kuće Harods i Fulama, preminuo je prošle nedelje u 94. godini, a samo jednom rečenicom otkrio je da misli da je tragedija u kojoj je stradala princeza Dajana 1997. godine mogla biti izbegnuta.

Bivši urednik Sandej Tajmsa Endru Nil napisao je članak za Mejl Onlajn, govoreći o svojim ličnim odnosima sa ekscentričnim mogulom rođenim u Egiptu.

On se prisetio da je posetio Al Fajeda da mu oda počast 1997. godine, ubrzo nakon što su njegov sin Dodi i Dajana, princeza od Velsa, koji su bili u vezi, poginuli u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Al Fajed ga je angažovao kao konsultanta za medije nakon što je napustio Sandej tajms, pošto je biznismen navodno želeo da izgradi medijsku imperiju, prenosi Dejli mejl.

Dodi i princeza od Velsa, koji su bili u vezi, poginuli su u avgustu 1997. dok su pokušavali da izbegnu paparace dok su izlazili iz hotela Ric u vlasništvu Al Fajeda.

Nil je napisao: „Rekao je kako je Dodi smislio plan da se otrese paparaca tako što je pobegao preko zadnjeg ulaza hotela Ric, gde su on i Dajana bili smešteni u Carskom apartmanu. Ali njegov bezbednosni element je rekao da ne rade za Dodija i da bi za napuštanje hotela na način koji je želeo bilo potrebno Mohamedovo odobrenje. Dodi je pozvao svog oca. Njegov otac je razgovarao sa obezbeđenjem. Zatim je rekao Dodiju da se samo opusti sa Dajanom u Ricu. Bili su sigurni u jednom od najvećih hotelskih apartmana na svetu. Zašto otići? Uzmite sobnu uslugu i pogledajte film“.

Princeza Dajana
Princeza Dajana Foto:EPA-EFE/LAJOS SOOS

„Ali Dodi mu je rekao da je Dajana uznemirena jer se napolju okupila rulja paparaca“, dodao je on.

Al Fajed je bio vlasnik hotela Ric, ali je Dodi navodno želeo da odvede Dajanu u „privatnost i anonimnost” svog stana nedaleko od čuvenih pariskih Jelisejskih polja kako bi Dajana mogla da „se vrati sa tog puta samo sa srećnim uspomenama”.

„Mohamed je popustio svom sinu“, napisao je Nil za Mejl onlajn.

Mohamed Al Fayed Foto:EPA/ANDY RAIN

„Gledao me je sa suzama u očima dok je pričao ovu priču i rekao: ‘Nikada sebi neću oprostiti što sam se složio sa Dodijevim planom. On bi i dalje bio živ da nije mene'“, naveo je.

Al Fajed je „preminuo mirno od starosti“ u sredu 30. avgusta, potvrdila je njegova porodica u saopštenju objavljenom u petak.

Sahrana je obavljena nakon molitve petkom u londonskoj centralnoj džamiji u Ridžents parku, javio je Skaj njuz.

Dodi Al Fajed i princeza Dajana Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

„Dodi je bio fin i šarmantan“

Nil je u tekstu opisao i trenutak kada ga je Mohamed odveo u Dodiju kancelariju, u trenutku kada je počinjao da radi za njega.

Rekao mu je da Dodi taj prostor gotovo nikad i ne koristi.

Mohamed Al Fayed Foto:Neil Hall / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Činilo se da je to grubo reći o sinu. Ali Al Fajed nije bio ‘zaljubljeni’ otac. Požalio se da je Dodi proveo previše vremena u Los Anđelesu živeći od izdašne mesečne naknade, za šta „ništa nije uradio“. Ljubav koju je pokazao prema svom sinu nakon njegove smrti – gubitak koji mu je doneo nepodnošljivu, produženu tugu – nije uvek bila očigledna dok je Dodi bio živ“, naveo je Nil u tekstu.

Istakao je da je imao priliku da upozna Dodija.

„Nikad se nije požalio da sam mu ukrao kancelariju. Sumnjam da mu je stalo. Uvek je bio ljubazan, čak i šarmantan, iako ste, kada ste prošli kroz ritualne ljubazne upite o zdravlju jedni drugih, prilično iscrpili mogućnosti razgovora“, dodao je on.

Dodi Al Fajed i princeza Dajana Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nikada ne ulazi u automobil sa njim“

Nil se u jednom delu svoje ispovesti osvrnuo i na  jednu situaciju koja je kasnije poprimila jezivo značenje. To mu je kako je naveo, zauvek ostalo u mislima.

„Spomenuo sam svom dragom prijatelju, pokojnom Teriju O’Nilu, jednom od naših najvećih fotografa, da je Dodi fin momak. Teri, koji ga je poznavao mnogo bolje od mene, odgovorio je: ‘Da, jeste, ali nikada ne ulazi u automobil s njim. Ne radi ništa osim što viče na vozača da ide brže. To je strašno'“, naveo je on.

Foto: AGENCE / Bestimage / Profimedia

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar