šinzo abe
Šinzo Abe Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL

Japanska policija u potrazi je za osobom koja je slala pretnje bombama i pretnje smrću stotinama škola, što je dovelo do njihovog zatvaranja, piše BBC.

Pretnje su faksirane srednjim školama i univerzitetima početkom ove nedelje sa broja registrovanog u Tokiju. Nikakav eksploziv u školskim zgradama nije pronađen, a do sada nije bilo dojava o napadima na učenike i nastavnike.

Pretnje bombama su retke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala. Prvi talas poruka počeo je u ponedeljak, stižući do škola i univerziteta širom zemlje. U jednoj prefekturi, Saitami, više od 170 škola primilo je pretnje bombom, rekli su zvaničnici, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Lokalni mediji izvestili su da je jedna poruka tvrdila da je postavljeno više od 330 bombi, dok je druga glasila: „Postavio sam veliku bombu.“ Neki izveštaji govore da su poruke zahtevale otkupnine u iznosu od 300.000 jena (2320 dolara) do 3 miliona jena.

U utorak su poruke u kojima se preti ubistvom učenika i nastavnika oružjem kućne izrade poslate sa istog broja srednjim školama u raznim prefekturama, uključujući Osaku, kao i Saitamu i Ibaraki blizu Tokija.

Zbog pretnji su mnoge škole zatvorene iz predostrožnosti, iako je većina u međuvremenu ponovno otvorena.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar