Nemački tenkovi Leopard Foto:EPA-EFE/VALDA KALNINA

Posle višenedeljnih geopolitičkih prepirki, došao je važan trenutak u ratu u Ukrajini: Nemačka je najavila da će kijevskim trupama obezbediti tenkove Leopard 2.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je taj potez u sredu, povinujući se pojačanom međunarodnom pritisku – predvođenom Sjedinjenim Državama, Poljskom i blokom drugih evropskih zemalja, koji su pozvali Berlin da pojača svoju vojnu podršku i obaveže se na slanje svojih traženih vozila .

A priliv zapadnih tenkova u sukob ima potencijal da promeni oblik rata. Pošiljke predstavljaju proboj u vojnoj podršci Zapada Kijevu, signalizirajući bikovski stav širom sveta o sposobnosti Ukrajine da povrati okupiranu teritoriju.

Ono što je najvažnije, oni mogu dozvoliti Ukrajini da se bori protiv moskovskih snaga i ponovo zauzme više okupiranih zemalja, umesto da se prvenstveno fokusiraju na odbijanje ruskih napada.

Olaf Šolc i nemački tenkovi Leopard 2 Foto:Moritz Frankenberg/dpa via AP

Šta je Leopard 2?

Leopard 2 je glavni borbeni tenk nemačke proizvodnje sa dometom od oko 500 km. Prvi put je ušao u upotrebu 1979. godine i ima maksimalnu brzinu od 68km/h. Opremljen topom glatke cevi od 120 mm kao glavnim naoružanjem, takođe je naoružan sa dva koaksijalna laka mitraljeza.

Osim što ga koristi nemačka vojska, Leopard 2 je bio u širokoj upotrebi u Evropi, sa više od deset zemalja koje koriste tenk, kao i niz drugih zemalja, uključujući Kanadu. Tenkovi su raspoređeni na Kosovu, u Bosni, Avganistanu i Siriji (od strane Turske), gde je nekoliko izgubljeno od protivtenkovskih projektila.

Zašto ih Ukrajina želi?

Ukrajina je rekla da ima hitnu potrebu za težim oklopnim vozilama u svom ratu protiv ruske invazije. Kijev ima ograničenu dostupnost tenkova, većinom iz sovjetskog ili postsovjetskog doba.

Pored toga što naglašavaju svoje uverenje da Moskva namerava da pokrene značajnu novu ofanzivu u narednim mesecima, Kijev i mnogi njegovi saveznici veruju da će se rat brže završiti ako Rusija bude poražena na bojnom polju u ukrajinskoj sopstvenoj kontraofanzivi koju treba da preuzme ruska okupirana teritorija.

Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:Boillot/Davids / Zuma Press / Profimedia

Dok je Ukrajina izvojevala značajne pobede – u bici za Kijev na početku rata, kao i u oblasti Harkov i oko Hersona na jugu – ona je otežana nedostatkom tenkova za podršku njenim operacijama i suočena je sa ruskim snagama koje imaju moderniji i sposobniji T-90.

Široka dostupnost Leoparda – uključujući i susednu Poljsku, koja želi da ih isporuči Ukrajini – čini ih dobrim za Kijev. Ukrajinski zvaničnici kažu da im je potrebno nekoliko stotina glavnih borbenih tenkova – ne samo za odbranu svojih sadašnjih položaja, već i za borbu protiv neprijatelja u narednim mesecima.

„Naravno, potreban nam je veliki broj zapadnih tenkova. Oni su mnogo bolji od sovjetskih modela i mogu nam pomoći da napredujemo“, rekao je za CNN general-potpukovnik Sergej Naiev. Ukrajina je sugerisala da joj je potrebno 300 tenkova, dok zapadni analitičari sugerišu da bi 100 verovatno moglo da promeni ravnotežu rata.

Najviši oficir ukrajinske vojske, general Valerij Zalužnij, rekao je u decembru da Ukrajina očekuje rusku ofanzivu bilo kada između kraja januara i marta.

Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Prethodna vojna pomoć, poput američkog raketnog sistema HIMARS, bila je od vitalnog značaja za pomoć Ukrajini da poremeti rusko napredovanje i napravi seriju uspešnih kontraofanziva poslednjih meseci. Kijev će se nadati da će zapadni tenkovi imati sličan uticaj na spori rat na istoku Ukrajine.

Tenkovi predstavljaju najmoćnije direktno ofanzivno oružje do sada pruženo Ukrajini, teško naoružani i oklopni sistem dizajniran da se suoči sa neprijateljem umesto da puca iz daljine. Ako se pravilno koriste uz neophodnu obuku, mogli bi da dozvole Ukrajini da ponovo zauzme teritoriju protiv ruskih snaga koje su imale vremena da kopaju odbrambene linije.

Kada će Ukrajina moći da ih koristi?

Cilj je „brzo sklapanje“ dva bataljona sa tenkovima Leopard 2, navodi se u saopštenju nemačke vlade. „Obuka ukrajinskih posada treba brzo da počne u Nemačkoj. Pored obuke, paket će uključivati i logistiku, municiju i održavanje sistema.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da bi tenkovi Leopard mogli da budu operativni u Ukrajini za oko tri meseca.

Plan za ugradnju tenkova Abrams će verovatno biti komplikovaniji; ne samo da prvo treba da pređu Atlantski okean, već se njihovi sistemi smatraju složenijim.

Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER

Sposobnost da se Ukrajinci brzo ubace u Leoparde uvek se smatrala prednostima slanja te vrste tenkova, u odnosu na glomaznije Abramse.

Abrams je takođe „znatno teži“ od većine iteracija Leoparda, „tako da morate Ukrajini dati dodatnu opremu za inženjering i oporavak“, rekao je za CNN Gustav C. Gresel, viši politički saradnik u Evropskom savetu za spoljne odnose (ECFR).

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je dogovoreno i zašto se kasni?

Nakon višenedeljnog pritiska, Nemačka je potvrdila da će staviti na raspolaganje 14 tenkova Leopard 2A6 za ukrajinske ratne napore i dati partnerskim zemljama dozvolu da ponovo izvoze dalje borbene tenkove u Kijev.

Stav Nemačke o slanju teškog naoružanja je bio glavna prepreka. Ona preferira multilateralni pristup snabdevanju Ukrajinom oružjem nego da se vidi da se kreće jednostrano.

Iako je Nemačka isporučila Ukrajini veliku količinu opreme, uključujući oklopne automobile, ona se takođe bori sa svojom tradicijom antimilitarizma posle Drugog svetskog rata. Snabdevanje glavnih borbenih tenkova smatrano je problematičnim zbog njihovih mnogo očiglednijih ofanzivnih sposobnosti.

Nemačka je pokušala da poveže snabdevanje Leoparda sa širom koalicijom koja bi snabdevala druge tenkove, uključujući američki Abrams – tenk za koji stručnjaci smatraju da je manje pogodan za rat u Ukrajini zbog velike potrošnje goriva. Čini se da je obećanje Vašingtona od 24. februara da će isporučiti značajan broj sopstvenih tenkova Abrams prekinulo ćorsokak.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar