Foto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parlamentarni izbori u Italiji zakazani su za 25. septembar. Veliku šansu za povratak u središte političke scene traži nekadašnji premijer Silvio Berluskoni, koji se u 85. godini kandidovao za mesto u Senatu. Uz pomoć ostalih partije ekstremne desnice, Berluskonijeva "Forca Italija" ima šanse za ulazak u Senat, uprkos brojnim aferama koje su obeležile njegovu višedecenijsku karijeru, ali i ulozi u rušenju vlade Marija Dragija.

Milijarder i medijski magnat već je pokrenuo marketinšku kampanju za predstojeće izbore. U intervjuu za državni radio je rekao da je „masa ljudi“ iz pokreta „Forca Italija“ tražila od njega da se kandiduje na izborima zakazanim za 25. septembar.

„Tako će svi biti srećni“, rekao je on samouvereno radiju Rai.

Povratak na političku scenu

Uprkos tome što je dve decenije dominirao italijanskom politikom i medijima, ne tako davno izgledalo je da je njegovoj karijeri došao kraj. Njegov imidž ukaljao je skandal sa „bunga bunga“ žurkama, u kojem su svedoci opisivali orgije u njegovoj raskošnoj vili izvan Milana. Bio je suočen sa brojnim krivičnim gonjenjima, pre nego što je konačno izbačen iz senata zbog osude za poresku prevaru 2013. godine, prenosi Politiko.

Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Međutim, prošlog meseca se pridružio drugim koalicionim partnerima u povlačenju podrške vladi Marija Dragija. Tako je otvoren put ka vanrednim izborima na kojima desnica ima šanse da pobedi.

Koliku podršku ima?

Podrška Berluskoniju, partneru u desničarskom savezu koji čine stranke „Braća Italije“ Đorđe Meloni i antiimigraciona „Liga“ Matea Salvinija, daleko je smanjena u odnosu na 2008. godinu, kada je njegova partija osvojila 37 odsto glasova. Trenutno ankete predviđaju da će osvojiti oko 8 odsto.

Međutim, očekuje se da će stranke desničarskog saveza osvojiti zajedno oko 45 odsto glasova, što bi treabalo da bude dovoljno za većinu u parlementu. Međutim, desnica ne treba da pridobije samo italijanske glasače, već i međunarodne trgovce obveznicama, evropske vlade i institucije, koje su zabrinute da bi desničarska vlada u posleratnoj Italiji predstavljala rizik za demokratiju i za savez Italije sa EU i NATO-om.

Foto:Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

„On je neophodan“

Berluskoni bi sada mogao da pretenduje na drugu najvišu institucionalnu ulogu Italije – predsednika Senata, što će zavisiti od podrške njegovih koalicionih partnera.

„Ako dobije sedam do osam odsto kao što se i očekivalo, to bi moglo da napravi razliku između čiste pobede desnice i neurednog rezutalta“, smatra Danijele Albertaci, profesor politike na Univerzitetu u Sariju.

Foto:Nicola Marfisi/AGF / Sipa Press / Profimedia

„On bi bio ključan za opstanak koalicije. I možete verovati da će naterati svoje saveznike da to osete. On je neophodan. U centru može da odigra mnogo utakmica. Može ostati relevantan narednih pet godina“, istakao je profesor Univerziteta u Sariju.

PROČITAJTE JOŠ:

Bliske veze sa Putinom

Ono što dodatno brine Evropu jesu „bliske veze“ kranje desnice u Italiji sa drugim desničarskim vladama, ali i sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Salvinijeva „Liga“ je 2017. godine potpisala sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom – Putinovom partijom. Berluskoni je dugogodišnji prijatelj ruskog predsednika, čak je i bio na odmoru u njegovoj vikendici.

Do sada su njegove kritike Putinove invazije na Ukrajinu bile izuzetno tihe. Ipak, u jednom od komentara za Politiko, Berluskoni je osudio Putina.

„Danas Rusija koja je napala Ukrajinu je prekršila međunarodno pravo i donela bolan rat u srce Evrope“, rekao je on.

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar