Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Cecilia Fabianocecilia / LaPresse / Profimedia

Liderka krajnje desnice Đorđa Meloni korak je bliže da postane prva žena premijerka Italije, nakon što su prevremeni izbori u toj zemlji raspisani zbog ostavke premijera Marija Dragija.

Desničarska alijansa koju čine stranka Melonijeve „Braća Italije“, zatim „Napred Italijo“ bivšeg premijera Silvija Berluskonija i „Liga“ Matea Salvinija na putu je da osvoji 40 odsto glasova na izborima 25. septembra, navodi Politiko.

Meloni planirala da krene u predizbornu kampanju sa populističkim sloganom „Italija i Italijani na prvom mestu“.

Za šta se Meloni zalaže?

Poziva na više beneficija za porodicu, manje evropske birokratije, niske poreze i zaustavljanje imigracije. Ima cilj da zatvori italijanske luke za migrante koji stižu iz Libije.

Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Antonio Melita/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Želi ponovo da pregovara o sporazumima EU i članstvu Italije u valutnoj zajednici evra. Takođe, njena partija odbacuje pravo na abortus i istopolne brakove.

Braća Italije podržavaju politiku suočavanja sa niskim natalitetom u zemlji, predlažući otvaranje besplatnih vrtića i uvođenje porodične pomoći od 400 evra mesečno.

Stranka ne favorizuje izlazak Italije iz EU bloka, pa čak ni iz evrozone, rekavši da preferira „Evropu nacija“. Meloni možda smatra da je ovu poziciju sada lakše podržati kada Italija ima koristi od skoro 200 milijardi evra iz fondova EU za oporavak od koronavirusa.

Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Fabio Cimaglia / Zuma Press / Profimedia

Meloni je bliska mađarskom nacionalističkom premijeru Viktoru Orbanu, kao i francuskom Nacionalnom okupljanju i španskom Voksu. Ima veze i sa američkom krajnjom desnicom.

Pokazala je čvrstu podršku Ukrajini i atlantskom savezu od ruske invazije, stvarajući kontrast stavovima bivših lidera Salvinija i Berluskonija, koji su ranije povezivani sa Putinom.

Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia

Nostalgičarka za fašizmom

Levičari je zovu „nostalgičarkom za fašističkim vremenima“, ali ona sama ne beži od svoje prošlosti niti se od nje jasno ograđuje. Meloni je u mladosti bila deo omladinskog krila neofašističke partije „Italijanski društveni pokret“. Tada je imala samo 15 godina, ali da je u slične stavove verovala godinama pokazuje i to što je kasnije vodila studentski ogranak krajnje desničarske „Nacionalne alijanse“.

Meloni u svojoj biografiji piše da je svesna da se nalazi u političkom minskom polju.

„Mi smo deca naše istorije. Cele naše istorije. Kao što je slučaj sa svim drugim narodima, put koji smo prešli je složen, mnogo komplikovaniji nego što mnogi žele da obznane“, navela je.

Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona, kako se navodi, odbacuje kult vođe koji je uobičajen za fašizam. Međutim, kad god drži konferencije za štampu u sedištu stranke, fašistički simbol je uvek na vidiku – logo „Braće Italije“.

„Nemam za šta da se izvinjavam u svom životu“, rekla je.

Kako se navodi, Meloni smatra da je italijanski diktator iz perioda Drugog svetskog rata Benito Musolini bio „složena ličnost“.

Želi da bude prva žena čelu Italije

Oslanjajući se na svoje ozbiljno držanje, radničku klasu i svoje prisustvo kao žene u pretežno muškoj sredini italijanske politike, Meloni je proširila privlačnost „Braće Italije“ izvan njenih tradiconalnih ruralnih, južnih središta zabeleživši nekoliko pobeda na lokalnim izborima u severnoj Italiji.

Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Remo Casilli / Avalon / Profimedia

Meloni koja je prvi put izabrana na neku funkciju 2006. godine, osnovala je „Braću Italije“ zajedno sa kolegama političarima Injaciom La Rusom i Gvidom Krozetom 2012. godine. Dve godine kasnije postala je predsednica partije.

Bila je deo Berluskonije vlade kada je bila najmlađa ministarka u Italiji. Prošle godine je odbila da učestvuje u vladi Marija Dragog, a taj potez se sada pokazao koristnim za njenu partiju.

Poznato je da Meloni ima ambicije da uđe u istoriju kao prva žena na vrhu italijanske politike.

„Volja naroda se izdražava na jedan način: glasanjem“, rekla je ona. „Vratimo nadu i snagu Italiji“, dodala je.

Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Roberto MonaldoLaPress / LaPresse / Profimedia

Želi da pomeri svoju stranku sa političke margine

Prošle jeseni, Meloni je poslala dopise stranačkim grupama u kojima im je naloženo da se suzdrže od pominjanja fašizma i davanja ekstremnih izjava. Takođe im je rečeno da ne praktikuju rimski pozdrav, pokret sa ispruženom desnom rukom koji podseća na nacistički pozdrav, prenosi Dojče vele.

PROČITAJTE JOŠ:

Meloni ima cilj da svoj partiju pomeri sa političke margine, sa ekstremne desnice na desni centar. Nastoji da preoblikuje partiju i predstavi je kao konzervativnog šampiona patriotizma koji apeluje na srednju klasu da formira koaliciju sa drugim desničarskim partijama Salvinija i Berluskonija.

„Ako je dogurala ovako daleko u Italiji, to je zahvaljujući svima. Meloni se nije pojavila iznenada niotkuda. Godinama se spremala da postane premijerka“, rekla je Alba Sidera, španska novinarka koja godinama istražuje italijansku desnicu.

„Italijani žele radikalnu i epohalnu promenu, a nama je potreno da ona prođe kroz demokratski proces“, rekao je Karlo Moreli, bivši levičar, koji je sada uz „Braću Italije“. „Mislim da je Meloni prava osoba koja će doneti tu promenu“, dodao je.

BONUS VIDEO: Makron, Šolc i Dragi u Kijevu: Podele oko toga kuda ide rat i kako ga okončati

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar