Foto: Profimedia/Savo Prelevic, Nemanja Jovanović,Uprava Carina, Facebook

Nedavno hapšenje Matea Mesine Denara, čoveka koji je označen kao šef ozloglašene Koza nostre, ponovo je u centar javnosti postavilo veze italijanske mafije sa Balkanom. Tokom 2021. godine otkriven je sudski dokument u kom je predsednik Crne Gore Milo Đukanović označen kao čovek koji je sarađivao sa Koza nostrom, preko posrednika, a sve uz pomoć brata Aca. Ovo je slučaj koji je svima najsvežiji, ali Đukanović je i početkom dvehiljaditih dovođen u vezu sa italijanskim podzemljem, samo što je tada u fokusu bila mafijaška organizacija Kamora.

Početkom dvehiljaditih godina, tada premijer Crne Gore Milo Đukanović našao se u središtu istraživanja tužilaštva u Napulju, koje ga je označilo kao čoveka koji je umešan u „duvansku mafiju“ iz Italije, koja švercuje duvan preko Crne Gore.

Kako je tada pisao Gardijan, on se teretio za mafijaško udruživanje i šverc cigareta preko Jadrana. Međutim, Đukanović je samo jedno od i te kako poznatih imena koja su se našla na meti italijanskih organa. Pored njega, osumnjičeni za šverc cigara bili su Branislav Brano Mićunović, Branislav Vujošević, Veselin Barović, Dušanka Pešić Jeknić i srpski državljani Andrija Drašković i Stanko Subotić Cane.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Oni su se sumnjičili za šverc cigareta preko Crne Gore u periodu od 1994. do 2002. godine, a sve za potrebe Paola Savina, visokorangiranog pripadnika italijanske mafijaške organizacije Kamora.

Tužilaštvo u Napulju označilo je Mila Đukanovića kao ključnu osobu u nezakonitoj trgovini koja je Crnu Goru koristila kao tranzitnu tačku za krijumčarenje miliona cigareta preko Jadranskog mora u Italiju, nakon čega su cigarete distribuirane širom Evropske unije (EU).

U optužnici se nalazio i transkript prisluškivanih telefonskih razgovora Đukanovića sa osobom iz italijanskog podzemlja.

Prema navodima italijanskih medija, Đukanović je bio zadužen za praćenje aktivnosti organizacije koju je predvodio Paolo Savino.

Brano Micunovic
Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

Tadašnji premijer Crne Gore našao se pod velikim pritiskom da se izjasni o svojoj navodnoj umešanosti u šverc cigareta, ali je on tokom čitavog procesa oštro demantovao navode italijanskog tužilaštva.

Opozicija u Crnoj Gori tražila je tada da Đukanović ode u Italiju kako bi pojasnio svoju navodnu umešanost, ali je premijer odbacio te zahteve. On je rekao da je Crna Gora legalno korišćena kao tranzitna tačka za otpremu cigareta iz luke Bar u Italiju.

Đukanović je tim povodom sazvao konferenciju za novinare u glavnom gradu Podgorici kako bi demantovao optužbe kao „odvratan politički trik“, usmeren na kriminalizaciju njega i njegove zemlje.

„Reč je o golim neistinama, izmišljotinama i podmetanjima, bez pokušaja da se ijedan od takvih navoda dokaže, sračunatim na moju moralnu i političku diskreditaciju“, naveo je Đukanović u pismu parlamentu koji je zatražio njegovu ostavku.

Stanko Subotić Cane Foto:Nemanja Jovanović

Međutim, on je kasnije ipak otputovao u Bari, ali isticao da to čini zbog svoje volje i na lični zahtev, sve kako bi nadležnim italijanskim organima predočio istinu u vezi sa dugogodišnjom istragom koja se u toj zemlji vodila protiv njega.

Po povratku u Crnu Goru, Đukanović je negirao tvrdnje da ga je tokom boravka u Italiji štitio diplomatski imunitet.

„To elementarno nije tačno. Samoinicijativno sam otišao u Bari da pružim sve neophodne informacije da bi ljudi shvatili da imaju pogrešnu percepciju onoga što se tada dešavalo u Crnoj Gori i da shvate da se odvijao posao, koji je u skladu sa našim pravnim sistemom“.

Spas u zadnji čas

Iako je oštro negirao upotrebu diplomatskog imuniteta, koji je imao kao premijer Crne Gore, optužbe protiv Đukanovića su odbačene, a smatra se da je na odluku italijanskog tužioca Đuzepea Šelzija uticao upravo imunitet Đukanovića.

Kada je reč o ostalim ličnostima koje su se našle na optužnici, postupak je protiv njih vođen punih 18 godina, da bi 2019. zastareo.

Ardea, Rim, Italija, pucnjava, policija, uviđaj, uvidjaj, hitna pomoć, karabinjeri
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Tako je od velikog „mafijaško-političkog“ zemljotresa epilog bio jedno veliko ništa, obzirom da niko od optuženih, uključujući Brana Mićunovića i Stanka Subotića Caneta, nije odgovarao za navodni šverc cigareta za italijansku Kamoru.

Braća Đukanović u poslovima sa Koza nostrom

Samo dve godine nakon što je slučaj šverca cigareta zastareo, Đukanović se našao u središtu novog skandala sa italijanskom mafijom, ovog puta sa bratom Acom.

Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je proneverio milione za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra. Svedok u ovom slučaju podelio je sa sudom svoj razgovor sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore.

Aco Đukanović Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

U pitanju je dokument istražnog sudije iz Palerma Alfreda Montalta, u predmetu koji se bavi slučajem albanskog tajkuna. Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovek u Albaniji. Jedno vreme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

Razgovori koji su snimljeni u junu 2021. godine dokazuju da je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u „predsednikovoj banci“, misleći na Prvu banku Crne Gore.

Daniele Čestagali, jedan od osumnjičenih u ovom postupku svedočio je na sudu o razgovoru koji je vodio sa Tačijem.

POGLEDAJTE JOŠ:

“Nisam ti odgovarao jer me je zvao on, dobili smo poziv od predsednika Crne Gore. Račun je otvoren u njegovoj banci, tako će predsednik dugovati uslugu. Tači je zvao predsednikovog brata (Aco Đukanović prim.aut.), posle dva minuta je i predsednik zvao i rekao – donesi ih ovde, ostavi ih tamo, jer tako kapitalizuješ mene, a ja ti sve pokrivam“, ispričao je Čestagali.

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se da su proneverili više od 20 miliona evra. Kako pokazuje izveštaj istražnog sudije, do koga je došao portal RTCG, u ovom slučaju učestvovali su crnogorski predsednik i njegov brat, koji je, inače, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Ovaj slučaj do danas nije dobio epilog, a crnogorski predsednik oštro je demantovao navode o bilo kakvom vidu saradnje sa italijanskom mafijom.

BONUS VIDEO Jelena Radivojević i Miloš Ž. Lazić: Mafija je kao vojska, kad pogine kapetan, poručnik preuzima dužnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare