Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Pošto je posle godinu dana potrage uhapšena Gilejn Maksvel, dugogodišnja prijateljica Džefrija Epstajna, milijardera optuženog za pedofiliju koji je, makar prema zvaničnim navodima, u zatvoru izvršio samoubistvo, u centru pažnje ponovo se našao britanski princ Endru koji je, mada poriče to, po svemu sudeći bio upleten u eksploataciju maloletnica.

Pročitaj i:

Maksvel je, prema optužnici, podvodila maloletne devojčice Epstajnu i njegovim prijateljima koji su posećivali tzv. „Ostrvo orgija“ i leteli njegovim privatnim avionom nazvanim „Lolita ekspres“, a među najpoznatijim i najmoćnijim Epstajnovim drugarima su navodno bivši predsednik SAD Bil Klinton i sin kraljice Elizabete II, princ Endru.

O Endruu se sve vreme pričalo kao jednom od njih, čak su i Epstajnove žrtve u svedočenjima potanko opisivale odnose sa princem, ali tek sada, posle Gilejninog hapšenja, raste pritisak javnosti i nadležnih organa da Endru konačno ozbiljno porazgovara sa FBI o optužbama.

Princ, doduše, nije poricao da mu je Gilejn Maksvel bila dugogodišnja prijateljica i da ga je ona upoznala sa Epstajnom, ali se baš potrudio da javnost ubedi da nije imao ništa sa orgijama i seksualnim iskorišćavanjem dece.

Princ Endru i Gilejn Maksvel (iza) Foto: Dateline / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

U novembru prošle godine je za BBC dao ekskluzivni intervju u kom je demantovao još jednom da je imao seks sa maloletnicama koje mu je podvodio Džefri Epstajn, ali je zbog toga dodatno izazvao gnev javnosti.

On je priznao da jeste možda za osudu to što je boravio u Epstajnovoj kući, koji je u to vreme bio osuđivani seksualni prestupnik, i dodao da je to “bilo pogrešno” što je radio, ali da je fotografija sa ženom koja ga je optužila da je spavao sa njom kod Epstajna, Virdžinija Đufri koja je u to vreme bila maloletna, montirana.

On je, rekao je, te večeri baš vodio ćerku u piceriju, a to inače nikad ne radi, pa se zato dobro sećao toga gde je bio. Za sliku na kojoj se vidi s Epstajnom u Central parku 2010. godine, princ Endru nije imao mnogo argumenata.

„Preispitivao sam sebe zašto sam išao i šta sam radio i da li je to bilo ispravno uraditi. Iz ovog ugla, išao sam tamo s jednom svrhom, da mu kažem to jer je bio osuđen, da je bilo neprikladno da nas viđaju zajedno.“ Dodao je da mu je delovalo “kukavički” da to obavi preko telefona. Posle toga dana, nikada više nije video Epstajna.

Svakako je ponovio da se ne seća da je “ikada sreo tu damu, nikako”, misleći na Đufri.

Pošto mu je malo ko verovao, a sve i da je govorio istinu, kritikovan je što se nije distancirao od Epstajna kad je trebalo i što nije pokazao solidarnost sa žrtvama, princ Endru objavio je da se povlači iz javnog života, tj. da se “odriče svih svojih javnih dužnosti u doglednoj budućnosti”.

Princ Endru i Gilejn Maksvel – Foto: Stewart Mark / Camerapress / Profimedia

Poručio je da je njegova bivša povezanost s Džefrijem Epstajnom postala velika smetnja za kraljevsku porodicu.

Među poslednjim vestima ove vrste o princu Endruu, posle izjave američkog tužilaštva da uopšte ne sarađuje sa FBI, iako je obećao da će to učiniti, svet je obišla vest da je jedan milioner iz modne industrije optužen za silovanje deset žena i devojčicama u svojoj vili na Bahamima igostio i princa Endrua i njegovu porodicu na tom imanju pre 20 godina.

Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Gardijan je pisao da se u tužbi podnetoj u Njujorku navodi da je Piter Nigard novcem namamio “mlade i uglavnom siromašne devojčice i žene” na svoje imanje na Bahamima obećavši im da će im pomoći u izgradnji manekenske karijere, a potom ih je “napadao, silovao i sodomizovao”.

Nigard je na svom imanju gostio slavne ličnosti i političare, a na fotografijama na Nigardovom sajtu nalaze se upravo i princ Endru i njegova bivša supruga Sara Ferguson sa njihove dve ćerke u poseti Nigardovom imanju 2000. godine.

Hapšenje Gilejn Maksvel je verovatno najbolja prilika koju će FBi imati da usput pritera u ćošak i princa Endrua. Verovatno je mislio da će se izvući tako što će prestati da se pojavljuje u javnosti, da je Gilejn dovoljno vešta i lukava i prepredena da se još dugo krije i da on ostane netaknut, da se sve završi na tom ne baš uspelom intervjuu i da sve ostane samo nedokazana glasina. Možda tako i bude bilo, ali se klupko i dalje odmotava i možda ovog puta i princ Endru ne bude bio amnestiran, već prinuđen da se suoči sa žrtvama i da konačno otkrije da li je sve bilo baš tako kako se pravdao da jeste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare