Foto: EPA-EFE/FLORENCE LO / POOL, EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL, Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja, Li Hui, počeo je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije konsultacije o Ukrajini sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da se očekuje da će kineski specijalni izaslanik razgovarati i sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Galužinom.

Poseta Moskvi je deo evropske turneje kineske diplomatske delegacije u cilju rešavanja ukrajinskog sukoba.

Foto: AN MING / Newscom / Profimedia

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin, rekao je da će kineski izaslanik posetiti Rusiju, Nemačku, Poljsku, Ukrajinu i Francusku.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Andrej Rudenko, rekao je ranije da je ideja Kine da Li tim zemljama predstavi kineske predloge za političko rešenje sukoba u Ukrajini i sasluša njihova mišljenja i komentare.

Pročitajte još:

Rudenko je napomenuo da Rusija očekuje da od Lija čuje utiske o njegovim putovanjima u Kijev i zemlje EU.

Li je, nakon posete Kijevu 16. i 17. maja, rekao da ne postoji univezalno rešenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Li je sa predsednikom Ukrajine, Zelenskim, i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem, navelo je kinesko ministarstvo.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar