Foto:EPA-EFE/ANDRE COELHO

Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin pozdravili su saradnju dve države u oblasti nuklearne energije, kada su putem video veze prisustvovali ceremoniji uspostavljanja projekta bilateralne nuklearne energetske saradnje.

Pročitajte još:

Ceremonija je održana u sredu, u znak obeležavanja prvog dana izgradnje postrojenja broj 7 i 8 nuklearne elektrane Tijanven i postrojenja 3 i 4 nuklearne elektrane Sjudapu.

Si je u obraćanju ponovio da Kina veliku pažnju polaže energetskoj saradnji sa Rusijom, jer je to tradicionalno područje saradnje dveju zemalja.

Si je pozdravio početak izgradnje dve nuklearne elektrane i napomenuo da su energetski projekti primer bilateralne saradnje u drugim oblastima.

Ističući da je bilateralna saradnja u oblasti nuklearne energije značajna za razvoj kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva za koordinaciju za novu eru na visokom nivou, Si je rekao da se nada da će dve strane slediti zdrav zamah i sprovesti efikasniju saradnju u drugim oblastima.

Kineski predsednik je naglasio važnost bezbednosti i zaštite tokom gradnje, pozivajući radnike da bezbednost uvek stave na prvo mesto i nastoje da daju primer globalne nuklearne saradnje.

On je rekao da inovacije moraju postati pokretačka snaga takve saradnje, pozivajući na veću integraciju tehnologije u saradnji sa nuklearnom energijom.

Po rečima predsednika Kine dve strane treba da ostanu posvećene strateškoj koordinaciji i da zajednički rade na promovisanju razvoja međunarodnog upravljanja energijom.

U prisustvu Si Đinpinga i Vladimira Putina, Kina i Rusija su u junu 2018. godine potpisale strateški paket sporazuma o nuklearnoj energiji za zajedničku izgradnju četiri nuklearna postrojenja, od kojih su dva do sada najveća, ukupne vrednosti ugovora preko 20 milijardi juana (oko tri milijarde dolara).

Sve četiri jedinice će koristiti treću generaciju reaktora VVER-1200 koje je razvila Rusija. U poređenju sa prethodnim reaktorom VVER-1000, najnoviji reaktor VVER-1200 ima prednosti u mnogim aspektima, navodi ruska Državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom.

Kada se završe, očekuje se da četiri jedinice efikasno smanje emisiju ugljen-dioksida.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar