Si Đinping Xi Jinping
Si Đinping Foto: EPA-EFE/ZHANG LING / XINHUA

Predsednik Kine Si Ðinping je tokom video razgovora sa američkim predesdnikom Džozefom Bajdenom poručio da SAD i Kina treba da preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i rade zajedno na unapređenju svetskog mira i razvoja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN Kina i SAD moraju da povećaju komunikaciju i saradnju, da svaka dobro vodi svoje unutrašnje poslove i u isto vreme preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i rade zajedno na unapređenju svetskog mira i razvoja. To je zajednička želja naroda dve zemlje i celog sveta i zajednička misija kineskih i američkih lidera“, rekao je u ponedeljak Si tokom razgovora sa Bajdenom, prenosi Kineski radio inernacional.

On je naglasio da je zdrav i stabilan odnos Kine i SAD neophodan za unapređenje odgovarajućeg razvoja dve zemlje i za očuvanje mirnog i stabilnog međunarodnog okruženja, uključujući pronalaženje efikasnih odgovora na globalne izazove kao što su klimatske promene i pandemija kovida 19.

„Kina i SAD treba da se međusobno poštuju, da koegzistiraju u miru i da teže saradnji u kojoj svi dobijaju“, poručio je kineski predsednik.

Si Ðinping je takođe izrazio nadu da će predsednik SAD Džo Bajden demonstrirati „političko vođstvo“ kako bi američku politiku prema Kini vratio na „racionalan i praktičan“ kolosek.

Si je uporedio Kinu i SAD sa dva džinovska broda koji plove u okeanu, rekavši da je važno da dve strane drže stabilno ruku na kormilu, kako bi dva džinovska broda razbijala talase i išla napred zajedno bez gubljenja pravca ili brzine, još manje se međusobno sudarajući.

On je rekao i da Kina ne odobrava korišćenje ljudskih prava za mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

„Kina će biti primorana da preduzme odlučne mere, ukoliko nas separatističke snage za „nezavisnost Tajvana“ provociraju ili čak pređu crvenu liniju“, poručio je Si.

Kineski predsednik je istakao da klimatske promene mogu postati novi vrhunac kinesko-američkog odnosa saradnje,a obećao je da će pružiti veće tržište i više mogućnosti drugim zemljama i pozvao SAD da preduzmu konkretne akcije kako bi ispunile svoju datu reč da neće tražiti „novi hladni rat“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)