Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kina i Sjedinjene američke države objavile su iznenađujući zajednički plan da će u narednoj, ključnoj dekadi za zaustavljanje klimatskih promena, zajednički raditi na smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ovo je snažna podrška samitu COP26 koja dolazi u pravom trenutku, dok se učesnici prepiru oko rezultata ove konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

Dva najveća svetska emitera štetnih gasova su u toku prve nedelje samita razmenjivali uvrede, da bi večeras otkrili zajedničku deklaraciju po kojoj bi dve najveće svetske ekonomije blisko sarađivale na smanjenju štenih emisija, za koje naučnici tvrde da je neophodno smanjiti kako bi se globalno zagrevanje zadržalo na 1,5 stepena celzijusa, prenosi Gardijan.

Ovaj značajan preokret predstavlja iznenađenje za domaćine samita u Glazgovu i šalje snažan signal za preostalih 190 zemalja učesnica koje treba da spreče klimatske promene.

Povezane vesti:

Kako je obelodanjeno, Kina i SAD će raditi na nekim od ključnih oblasti – smanjenju emisija metana – gasa koji snažno utiče na stvaranje efekta staklene bašte, zatim na emisije štetnih gasova iz saobraćaja, energetskih postrojenja i industrije.

“Obe strane priznaju da postoji jaz između dosadašnjih napora i Pariskog sporazuma, zbog čega ćemo udružiti snage kako bismo se približili ciljevima koji su postavljeni u Pariskom sporazumu…da ubrzamo tranziciju ka niskoj emisiji ugljenika”, rekao šef kineske delegacije Ksi Ženua i dodao:

“Klimatske promene postaju sve hitniji izazov. Nadamo se da će ova združena deklaracija doprineti uspešnosti samita Cop26”.

Džon Keri Foto: AP Photo/Alastair Grant

Američki izaslanik za klimu Džon Keri rekao je da su se dve najveće svetske ekonomije složile da rade na emisijama štetnih gasova u ovoj odlučujućoj deceniji.

“Ovo je putokaz za naše dve zemlje i buduću saradnju. Kini i SAD ne manjkaju razlike, ali saradnja je jedini način da posao bude urađen. Ovde se radi o nauci, o fizici”, rekao je Keri na konferenciji i dodao:

“Deklaracija je nešto od čega možemo da krenemo kako bismo premostili jaz. Svaki korak je važan. Pred nama je dug put”.

Keri je ovaj sporazum između Kine i SAD čak uporedio sa dogovorom o smanjenju nuklearnog naoružanja u vreme Hladnog rata.

“Nekad morate da sagledate ono što se nalazi iznad razlika kako bi našli put napred”, poručio je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare