Foto: EPA-EFE/ANDRE COELHO

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da je svet ušao u novi, burni period i da partneri kao što su ruski predsednik Vladimir Putin i azijski lideri treba da spreče strane sile da podstiču takozvane „obojene revolucije“.

Đinping, koji je u prvoj poseti nekoj stranoj zemlji od početka 2020. godine, poručio je učesnicima samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u drevnom uzbekistanskom gradu Samarkandu da treba da podrže jedni druge u spečavanju stranog mešanja.

On je rekao da je svet ušao u novi period turbulentnih promena i da mora da se uhvati korak sa vremenom, ojača solidarnost i saradnja i promoviše izgradnja zajednice bliskih država unutar Šangajske organizacije za saradnju.

„Treba da podržavamo međusobne napore u zaštiti sigurnosnih i bezbednosnih interesa, da sprečavamo strane sile u organizovanju obojenih revolucija i da se zajednički suprotstavljamo mešanju u unutrašnje poslove drugih zemalja, pod bilo kojim izgovorom“, kazao je Đinping, prenosi Glas Amerike.

Predsednik Kine je kritikovao „politiku blokova i nulte sume“, što je aluzija na Sjedinjene Države, koje je Peking u prošlosti kritikovao da se oslanjaju na saveznike u reagovanju na spektakularni uspon Kine do statusa supersile.

BONUS VIDEO: Kina lansirala rakete


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar