Ali Ahmeti , Zoran Zaev
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lideri SDSM i DUI, dva dosadašnja koaliciona partnera, objavili su danas da su postigli dogovor o formiranju nove vlade Severne Makedonije.

Dogovor o novoj parlamentarnoj većini lideri najveće makedonske partije SDSM i albanske DUI Zoran Zaev i Ali Ahmeti su finalizirali na dvočasovnom sastanku u Klubu poslanika, u prisustvu generalnih sekretara tih partija koji su prethodnih dana pregovarali o principima i programu buduće vlade.

Zaev je na konfereciji za novinare rekao da će biti premijer u punom mandatu vlade od četiri godine i predstavio principe njenog rada.

„Koalicija SDSM Možemo i DUI su postigli koalicioni dogovr za formiranje parlamentarne većine, podelu odgovornosti, sastav i principe nove vlade sa punim mandatom koja će u naredne četiri godine raditi posvećeno u interesu gradjana i države“, rekao je Zaev.

Lider SDSM je istakao da je „dobio čast da bude predsednik vlade u punom četvrogodišnjem madatu“, ali da će u poslenjih 100 dana pred izbore tu funkciju prepustiti albanskom koalicionom partneru DUI, ističući da će biti ukinut model tehničke „pržinske vlade“, koja uključuje i opoziciju.

Ali Ahmeti je rekao da mora da prizna Zaevu hrabrost što je prihvatio da Albanac bude premijer u poslednjih 100 dana vlade i da je ubedjen da će „novo četvorogodišnje partnerstvo biti najuspešnije“.

Lider DUI je objasnio da iza te ideje o premijeru Albancu stoji namera da se približe gradjani i zajednice, a ne da se razdvoje, kao i da se pošalje poruka o preuzimanju udgovornosti Albanaca za zajedničku državu.

Koalicija SDSM „Možemo“ i DUI imaju zajedno 61 poslanika u parlemtu sa 120 mesta, a u novoj vladi Severne Makedonije će biti još i najmanja partija Albanaca DPA Menduha Tačija, koja ima jednog poslanika.

Zaev je najavio da dogovor dvojice partijskih lidera o novoj koaliciji SDSM i DUI treba danas i sutra da potvrde najviša stranačka tela.

Bivši premijer Severne Makedonije i lider SDSM u četvrtak 13. avgusta dobio je mandat za formiranje nove vlade u ime stranke koja je dobila najviše mandata na vanrednim parlamentarnim izborima.

Zaev je na primijerskom mestu bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za pripremu i sprovodjenje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima koji su posle odlaganja zbog epidemije korona virusa, održani 15. jula, koalicija SDSM „Možemo“ je osvojila 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija „Levica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)