Zoran Zaev Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je danas mandat za formiranje vlade lideru i poslaniku SDSM, bivšem premijeru, Zoranu Zaevu.

Zaev je mandat dobio u ime koalicije “Možemo” koja je osvojila najviše poslaničkih mesta u Sobranju na vanrednim parmentarnim izborima.

On ima 20 dana da formira koalicionu vladu, ali je reka da još traju pregovori o formiranju nove parmentarne većine.

Pročitaj i:

Zaev je rekao da je “uveren” da će to biti “stabilna vladu s punim četvorogodišnjim madatom, koja će produžiti pravi put koji vodi ka EU i koja će razvijati koncept ‘Jedno društvo za sve’, oslobodjeno bilo kavih nacionalizama i etničkih predrasuda”.

Lider SDSM je na primijerskom mestu bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podneo ostavki da bi bila formirana tehnička vlada za pripremu i sprovodjenje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima koji su posle odlagnja zbog epidemije korona virusa, održani 15. jula, koalcija SDSM “Možemo” je osvojila 46 madata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija “Levica” dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar