Skoplje Severna Makedonija
Skoplje Severna Makedonija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Severna Makedonija i Bugarska ponovo su uspostavile komercijalne letove nakon 13 godina prekida saobraćaja, kao simboličan potez za izgradnju poverenja. Ponovno uspostavljanje vazdušne veze dogovoreno je u januaru kada je bugarski premijer Kiril Petkov posetio Severnu Makedoniju.

Odnosi dva balkanska suseda su dugo bili zategnuti jer Bugari ne priznaju odvojenu makedonsku etničku pripadnost i jezik, govoreći da je jezik zapravo bugarski dijalekt.

Sofija je stavila veto na plan svog manjeg suseda da započne pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

Avion bugarske avio-kompanije GullivAir prvi je sleteo na međunarodni aerodrom u Skoplju jutros i on će saobraćati dva puta nedeljno sa turboelisnim avionom ATR 72-600 sa 70 sedišta.

Ponovno uspostavljanje vazdušne veze dogovoreno je u januaru kada je bugarski premijer Kiril Petkov posetio Severnu Makedoniju u pokušaju da odmrzne odnose dve države obećavajući dublju bilateralnu saradnju.

Bugarska je 2020. godine stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, tvrdeći da Skoplje nije ispoštovalo delove sporazuma o prijateljstvu iz 2017. posebno one u vezi sa zajedničkom istorijom i jezikom.

BONUS VIDEO: Sveti Vasilije uz pomoć policije ubiva aždahe i zombije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram