Severna Koreja, dezinfekcija
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Severnokorejski vođa Kim Džong Un naredio je danas slanje pomoći za oko 800 porodica koje boluju od nepoznate crevne infekcije, dok se zemlja takođe bori protiv prve epidemije koronavirusa.

Zvaničnici su pripremili lekove, hranu i svakodnevne potrepštine neophodne za život i lečenje, kako bi se pružila pomoć ljudima u gradu Haedžu i okrugu Kangridžong u provinciji Hvandže.

Pročitajte još:

Severna Koreja, koja se trenutno bori sa višenedeljnim talasom kronavisrua infekcija, ove nedelje je saopštila da se suočava i sa „akutnom epidemijom enterovirusa“, preneo je Rojters.

Nije pojašnjeno o kakvoj se tačno bolesti radi, osim da se odnosi na gastrointestinalni trakt.

Kim je pozvao zvaničnike da „što pre ispune svoje dužnosti u radu na ublažavanju nesreće i patnji naroda“.

U četvrtak je zvaničnik Ministarstva za ujedinjenje u Južnoj Koreji saopštio da južnokorejske vlasti prate ovu epidemiju, za koju sumnjaju da je kolera ili tifus, navodi Rojters.

Severna Koreja, dezinfekcija
Foto: KIM Won Jin / AFP / Profimedia

Prijavljena nova epidemija dolazi u trenutku kada se Severna Koreja bori sa prvim zvaničnim talasom koronavirusa, uz proglašeno vanredno stanje prošlog meseca, zbog zabrinutosti usled nedostatka vakcina i medicinskih zaliha.

Severna Koreja, dezinfekcija
Foto: TANJUG/AP Photo/Cha Song Ho

Danas je prijavljeno još 23.160 ljudi sa simptomima groznice, a ukupan broj obolelih od groznice širom zemlje od kraja aprila je blizu 4,58 miliona.

Severna Koreja, dezinfekcija
Foto: KIM Won Jin / AFP / Profimedia

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa ovom epidemijom je 78, a Pjongjang svakodnevno objavljuje broj pacijenata sa groznicom, a ne pacijenata sa koronavirusom, zbog očiglednog nedostatka kompleta za testiranje.

BONUS VIDEO: Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare