Kim Džong Un Severna Koreja
Kim Džong Un Foto: EPA-EFE/KCNA

Severna Koreja je ove nedelje testirala modernizovane krstareće rakete dugog dometa i bojeve glave na taktički navođenim raketama, saopštila je danas severnokorejska državna agencija KCNA, a prenosi agencija Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Istovremeno, severnokorejski lider Kim DŽong Un posetio je fabriku oružja koja proizvodi „veliki oružani sistem”, dodaje se u saopštenju KCNA.

Unapređeni raketni sistem velikog dometa testiran je u utorak, a u četvrtak je održan još jedan test kako bi se potvrdila snaga konvencionalne bojeve glave taktički navođenog projektila, objavila je ta agencija.

Kako je saopšteno, Kim DŽong Un nije prisustvovao testiranjima, ali je tokom posete fabrici municije pohvalio „ogroman napredak u proizvodnji velikih oružanih sistema”, navodeći da ova fabrika ima „veoma važnu poziciju i dužnost u modernizaciji oružanih snaga zemlje i realizaciji strategije razvoja nacionalne odbrane“.

Oba izveštaja su stigla dan nakon što je južnokorejski Združeni štab objavio da su uočena lansiranja dva balistička projektila kraćeg dometa, što je izazvalo osudu Sjedinjenih Američkih Država, jer se radilo o šestom testu izvedenom u januaru.

Združeni štab je objavio da je Severna Koreja u utorak ispalila dva projektila u more sa svoje istočne obale.

Iz Severne Koreje su ovog meseca poručili da će pojačati svoju odbranu od Sjedinjenih Država, te da razmišljaju o obnavljanju „svih privremeno prekinutih aktivnosti“, što se navodno odnosi na samonametnuti moratorijum na ispitivanje nuklearnog oružja i projektila velikog dometa.

BONUS VIDEO: Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar