Kim Džong Un Foto: STR / AFP / Profimedia

Severnokorejski zvaničnik Kim Džong Un svoju je desetu godinu na vlasti zaključio govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, spominjao fabrike traktora i školske uniforme umesto nuklearnog naoružanja i Sjedinjenih Država, prenose državni mediji u subotu.

PROČITAJTE JOŠ:

Glavni ciljevi Severne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unapređenje života stanovnika, a državu čeka „velika borba na život ili smrt“, rekao je Kim u govoru u petak, na kraju četvrtog plenarnog zasedanja 8. Središnjeg odbora Radničke partije Koreje (WPK) koje je počelo u ponedeljak.

Taj se susret poklopio sa 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca 2011. godine, prenosi Jutarnji list.

Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave poput diplomatskog angažmana s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

No, sažeci njegovog govora objavljeni u severnokorejskim državnim medijima ove godine ne spominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dve Koreje i „spoljna pitanja“.

Govor je naglasio ekonomske probleme sa kojima je Kim suočen kod kuće, gde je nametnuto zatvaranje granica zbog koronavirusa učinilo Severnu Koreju izlovanijom nego ikada.

„Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine je pružiti sigurnu garanciju za implementaciju petogodišnjeg plana i dovesti do izuzetne promene u razvoju zemlje i standardu života“, rekao je Kim.

Većinu svog obraćanja severnokorejski lider iskoristio je za unutrašnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv „praksi koje nisu socijalističke“.

BONUS VIDEO: Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar