Foto: STR / AFP / Profimedia

Severna Koreja je u nedelju ocenila američku diplomatiju “lažnom“ i odbila ponudu za pregovore s Vašingtonom, objavila je službena severnokorejska novinska agencija KCNA. Ova izjava dolazi nakon što je američka administracija saopštila da je predsednik SAD-a Džo Bajden za “otvorenu diplomatiju“ sa Severnom Korejom u vezi sa denuklearizacijom.

Diplomatija je sastavila za SAD “lažni dokument“, koji treba “da prikrije njihove neprijateljske čine“, ističe se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ujedno se upozorava Bajden da je svojim “zastarelim” stavom prema ovoj državi načinio “veliku grešku“.

U odvojenoj izjavi, koju je takođe objavila agencija KCNA, Ministarstvo je optužilo američkog predsednika da je uvredio severnokorejskog lidera Kima Džong-una, dodajući: “Dovoljno smo upozoravali SAD da može da shvati da će pretrpeti štetu ako nas provocira.“

U sredu je Džo Bajden rekao u Kongresu da će „diplomatijom i oštrim odvraćanjem“ ograničiti nuklearne ambicije Pjongjanga.

Američka politika prema Severnoj Koreji biće „odmerena, praktična i otvorena diplomatiji“, rekla je u petak novinarima Džen Psaki, portparolka Bele kuće.

„Naš cilj je i dalje potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva“, dodala je.

Zauzimajući se za „realan pristup“ posredstvom diplomacije, u dogovoru sa Južnom Korejom i sa Japanom, nije rekla ništa o mogućim inicijativama koje se spremaju, ogradivši se od prošlih administracija.

„Naša politika neće biti usmerena na traženje velikog dogovora“, istaknula je, jasno naznačivši promenu smera u odnosu na politiku Donalda Trampa.

„Ali isto tako se neće oslanjati na stratešku strpljivost“, dodala je, smerajući na pojam koji se koristio u mandatu Baraka Obame.

Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Južnokorejski predsednik Mun Čung-in pozvao je 21. aprila američkog predsednika Džoa Bajdena da počne pregovore s Pjongjangom.

„Za obe vlade je najvažnije da su spremne na dijalog i da što pre sednu zajedno“, rekao je Mun koji se 21. maja treba sastati s američkim predsednikom u Beloj kući.

Pregovori SAD-a i Severne Koreje su u zastoju nakon neuspeha drugog sastanka na vrhu na kome su učestvovali Donald Tramp i Kim Džong-un u Hanoju, u februaru 2019. a Pjongjang je nastavio svoje raketne probe.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar