Foto: TANJUG/AP Photo/Daniel Cole

Šestoro mladih ljudi iz Portugalije podnelo je Evropskom sudu za ljudska prava tužbe protiv 32 zemlje zbog klimatskih promena, preneli su lokalni mediji.

„Osećala sam strah. Požari su me zaista zabrinuli i podstakli da se zapitam kakvu ću budućnost imati“, kaže Klaudija Duarte Agostinjo dok se priseća ekstremnog toplotnog talasa i požara koji su zahvatili Portugal 2017. godine i odneli više od 100 ljudskih života, prenosi BBC.

Foto: TANJUG/AP Photo/Daniel Cole

Klaudija (24), njen brat Martim (20) i sestra Marijana (11) su među šestoro mladih Portugalaca koji su podneli tužbu protiv 32 vlade, uključujući sve zemlje članice EU, Veliku Britaniju, Norvešku, Rusiju, Švajcarsku i Tursku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oni optužuju ove zemlje za nedovoljno delovanje u vezi sa klimatskim promenama i za neuspešne pokušaje da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte i svede u okvir ciljeva zacrtanih Pariskim sporazumom o ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Ova tužba je prva te vrste koja je podneta Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu, a ako bude uspešna, mogla bi da stvori pravno obavezujuće posledice za tužene vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare