Foto: Alex Milan Tracy / ddp USA / Profimedia

Modni brend Fred Peri povukao je iz prodaje svoje čuvene polo majice nakon što su postale omiljeni odevni predmet ultra desničara.

Kompanija je prestala da prodaje crne i žute majice u SAD i Kanadi nakon što su ih Praud bojsi (Proud Boys/Ponosni momci) prisvojili kao deo uniforme.

Fred Peri je u saopštenju naveo da je „neverovatno frustrirajuće“ gledati kako se njihova polo majica i logo sa lovorovim vencom povezuju sa grupom.

Pročitajte i:

Iako želimo da predstavljamo razne grupe, ne želimo da na bilo koji način naši predmeti budu povezani sa Praud bojsima, dodali su iz kompanije.
Fred Peri je 1952. godine osnova vimboldonski teniski šampion i njegova odeća bila je omiljena među raznim subkulturama. Tokom 1960ih i 1970ih, njihove majice su nosili skinhedsi.

Brend je više puta ponavljao da ne žele nikakve veze sa desničarima niti da ih poržavaju. „Fred je bio sin socijaliste iz radničke klase i postao je teniski šampion u vreme kada je tenis bio elitni sport. Pokrenuo je posao sa jevrejskim biznismenom iz istočne Evrope. Sramota je što moramo da reagujemo na ovo. Ne, mi ne podržavamo ideale i grupu o kojoj pričate. To se protivi našim uverenjima i uverenjima ljudi sa kojima radimo“, rekao je predsedavajući Džon Flin na pitanje da li podržavaju Praud bojse.

Ponosne momke je osnovao osnivač Vajs magazina Gevin Mekins 2016. po izboru Donalda Trampa za predsednika SAD. Mekins se distancirao od organizacije koja insistira na tome da nisu ultradesničari ali imaju istoriju glorifikovanja nasilja i migozinije. FBI ih je 2018. klasifikovao kao „ekstremističku grupu“.

Komentari

Svi komentari (2)