Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) razgovaraće na neformalnom sastanku u četvrtak i petak u Brestu o Kini, Ukrajini, Belorusiji, partnerstvu sa Afričkom unijom i projektu Strateški kompas, objavljeno je na sajtu francuskog predsedavanja Savetom EU.

„Francusko predsedništvo Savetom EU i visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) odlučili su da posvete rad sastanka u Brestu osnovnim temama za afirmaciju suverenije Evrope na međunarodnoj sceni, a to su – strateški kompas za suvereniju Evropu, balansirani odnos sa Kinom, situacija u Ukrajini i Belorusiji i partnerstvo sa Afričkom unijom“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Šefovi diplomatija će razgovarati o Strateškom kompasu prema kojem će EU imati Belu knjigu koja će određivati kurs bezbednosti i odbrane do 2030. godine.

„Dokument – Bela knjiga o evropskoj odbrani za period do 2030. godine, omogućiće državama članicama da utvrde zajedničku stratešku viziju EU za narednu deceniju. Strateški kompas će kombinovati evropsku definiciju pretnji, jačanje operativnih i industrijskih kapaciteta Evropljana i odbranu interesa i slobode delovanja EU u spornim prostorima kao što su mora i okeani, sajber prostor i informacioni prostor“, navodi se u saopštenju.

Ministri će razgovarati o bezbednosnoj situaciji u istočnom susedstvu EU, posebno u Ukrajini i Belorusiji. Oni će razmotriti akcije koje treba preduzeti da se odgovori na trenutne izazove i dugoročna pitanja za bezbednost regiona.

Šefovi diplomatija EU će razmatrati odnose sa Kinom u cilju da EU sa tom zemljom ima uravnoteženije, stabilnije i predvidljive odnose.

Jedna od tema će biti obnovljeno partnerstvo EU i Afričke unije pred samit dve strane koji je zakazan 17. i 18. februara, dodaje se u saopštenju.

Na dvodnevnom sastanku će se pominjati dugoročne perspektive spoljne politike EU i aktuelne krize u svetu.

Bonus video: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar