Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Direktor Direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju EU Maciej Popovski uputio je upozoravajuće pismo liderima Republike Srpske.

Pročitajte još:

„Pišem Vam kako bih izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnog usvajanja Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS-a u Narodnoj skupštini RS-a koji derogira postojeći Zakon o lekovima BiH iz 2008. godine“, navodi na početku Popovski.

On navodi da bi osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Republike stvorilo pravnu nesigurnost na tržištu medicinskih proizvoda sa neizbežnim štetnim dejstvom po građane i privredu, uz potkopavanje jedinstvenog ekonomskog prostora unutar zemlje.

„Ustavni okvir Bosne i Hercegovine ne pruža pravni osnov entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili zabrane primenu državnog zakona na entitetskom nivou, dok entiteti i pododeli moraju u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine“, jasan je Popovski.

Dalje navodi da bi za farmaceutske kompanije entitetski zakon značio da firme moraju da dobiju dve različite dozvole za promet lekova koje nisu međusobno priznate i ispunjavati ​​različite zahteve.

„Istek važenja odobrenja za stavljanje u promet može rezultirati srednjoročnim i dugoročnim nestašicama lekova i medicinskih sredstava u entitetu RS i potencijalno u celoj BiH. Pravo građana na jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lekovima širom Bosne i Hercegovine bili bi ozbiljno ugroženi“, upozorava evropski funkcioner.

On podseća da su zdravstvene ustanove ionako iscrpljene u borbi s pandemijom, a sada im preti mogućnost da neće moći pacijentima da pruže kvalitetne zdravstvene usluge.

„Osim toga postoji veliki rizik od nejednake zaštite pacijenata u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava u RS-u i u cijeloj BiH“, dodao je.

Popovski podseća da je u Mišljenju Evropske komisije o BiH utvrđeno da treba pojednostaviti i uskladiti procedure registracije poslovanja i registracije među entitetima s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i jedinstvenog ekonomskog prostora.

„Preporuke EU sa sastanaka zajedničkih tela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH usmerene su na osiguranje kvalitetne i dostupne javne zdravstvene zaštite za sve građane. Ako se implementira Zakon o lekovima RS-a, Bosna i Hercegovina bi nazadovala u usklađivanju sa pravnim propisima EU i to bi dodatno odložilo put BiH ka članstvu u EU“, upozorava Popovski.

Na kraju pisma, Popovski apeluje na zvaničnike Republike Srpske da obustave sve aktivnosti koje dovode do stupanja na snagu i primenu Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS-a i osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva RS-a.

„Slični pokušaji podrivanja bh. zakonodavstva i institucija, posebno ukršenje obaveza Bosne i Hercegovine prema SSP-u, također će negativno da utiču na proces evropskih integracija zemlje“, zaključio je.

BONUS VIDEO: Republika Srpska, sankcije i „zezanje“ 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar