Hrvatska policija ilustracija
Hrvatska policija ilustracija Foto:Shutterstock

U velikoj akciji USKOK-a uhapšen je šef HRT-a Kazimir Bačić i neki od najbližih saradnika preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Osim Bačića, uhapšena je bivša članica Poverenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić, vozač Vladimir Džajo, Denis Mohenski, poznat pod nadimkom „kralj Adventa“, i Ana Stavljenić-Rukavina, koja je bila potpredsednica zagrebačke Gradske skupštine i predsednica Upravnog veća Dečje bolnice Srebrnjak, prenosi Index.

Kako se zasad čini, a DORH još nije objavio saopštenje o tome za što uhićene tereti, radi se o tri kraka odnosno tri različite afere. Sve tri afere imaju zajedničku osobu – pokojnog Milana Bandića.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedan krak vezan je za nameštanje dobijanja elitnih lokacija na zagrebačkom Adventu, drugi za mito koji je, na što sumnjaju istražitelji, glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić nosio bivšem vlasniku Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću, a treći za nameštanje konkursa za direktora bolnice Srebrnjak.

Policijska pretraga trajala je celi dan, a u večernjim satima još uvek nisu svi uhapšeni dovedeni u USKOK na ispitivanje. Očekuje se da će to biti sutra.

Iako su praktički svi uhićeni javnosti poznate osobe, najviše se ističe ime Kazimira Bačića, HDZ-u bliskog dugogodišnjeg šefa HRT-a.

Stan od milion kuna

Sumnja se da je on bio posrednik između uhapšenog Milana Lončarića i Milana Bandića. Bačić je navodno i nosio prljavi novac, a zauzvrat je od Lončarića dobio stan u Radićevoj. Reč je o stanu koji nije naveden u njegovoj prilično popunjenoj imovinskoj kartici.

Stan koji interesuje istražitelje je dvosobni stan na prvom spratu, čiji je uknjiženi vlasnik firma Slanica d.o.o u vlasništvu danas uhapšenog Milana Lončarića, kojem je, prema neslužbenim informacijama, pogodovao direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Upravo je taj stan navodno Bačić dobio kao zahvalu od Lončarića. Prema informacijama portala Index, Bačić je pogodovao Lončariću u projektu Vrtovi svetla.

Kako saznaje Index, Kazimir Bačić se sumnjiči za trgovanje uticajem, a Lončarić za davanje mita.

Naime, Bačić je posredovao između Lončarića i Bandića vezano uz kompleks Vrtovi svetla koji se nalazi iza tornja TEŽ-a, na tom zemljištu, a povezani su navodno i zbog legalizacije objekta u Radićevoj ulici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare