kombo zastava kine, tajvana i sad, džo bajden, si đinping, američki borbeni avion
Foto: Shutterstock,EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT, EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, Shao Jing / Zuma Press / Profimedia

Šef CIA Vilijam Barns rekao je da američki obaveštajni podaci pokazuju da je kineski predsednik Si Đinping naredio vojsci svoje zemlje da do 2027. bude spremna za invaziju na Tajvan. No, Barns misli da Si trenutno sumnja u svoj plan napada na Tajvan s obzirom na to kakvo je iskustvo Rusije u ratu s Ukrajinom.

Barns je u intervjuu za CBS naglasio da SAD ozbiljno mora shvatiti Sijevu želju da kontroliše Tajvan.

„Znamo da je Si naložio kineskom vojnom vođstvu da do 2027. budu spremni za invaziju na Tajvan, ali to ne znači da je odlučio te ili neke druge godine pokrenuti rat. Naša procena je da Si i njegovo vojno vođstvo danas sumnjaju da bi mogli izvršiti invaziju“, rekao je Barns za CBS, a prenosi Index.hr.

„Jača rizik od napada na Tajvan“

Tajvan i Kina razdvojili su se 1949. godine nakon građanskog rata koji je završio kontrolom Komunističke partije nad kopnom. Ostrvo se ponaša se kao suverena država, ali ga ne priznaju Ujedinjene nacije ni bilo koja velika država.

Godine 1979. predsednik Džimi Karter zvanično je priznao vladu u Pekingu i prekinuo međunacionalne veze s Tajvanom. Kao odgovor Kongres je usvojio Zakon o odnosima s Tajvanom, stvarajući osnov za nastavak odnosa.

SAD je više puta pružio službenu podršku Tajvanu iako zbog toga Kina negoduje i tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će američke snage braniti Tajvan ako Kina pokuša da izvrši invaziju.

Bela kuća kaže da se američka politika nije promenila time što je jasno dala do znanja da Vašington želi da se status Tajvana reši mirnim putem. No, iz Bele kuće ne otkrivaju bi li američke snage mogle biti poslate kao odgovor na kineski napad. Barns kaže da podrška SAD-a i evropskih saveznika Ukrajini nakon ruske invazije trenutno može poslužiti kao odvraćanje Kine od napada na Tajvan.

Ipak, Barns smatra da će rizici od mogućeg napada na Tajvan samo rasti.

„Videli su kako je Putin prošao u Ukrajini, to će im verovatno pojačati sumnje u to treba li da napadnu“, komentarisao je Barns gostujući na CBS-u.

BONUS VIDEO Kineska vojska radi vojne avionske vežbe iznad Tajvana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar