Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Tokiju oštro kritikovao Kinu, navodeći da maltretira susede i preti Tajvanu, i istakao potrebu da Japan i druge demokratije rade zajedno sa alijansom u odbrani međunarodnog poretka.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom, Stoltenberg je rekao i da su transatlantska i indo-pacifička bezbednost „duboko međusobno povezane“ i da bi pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini poslala poruku da autoritarni režimi mogu da ostvare ciljeve silom, što je ocenio kao „opasno“.

„Kina pažljivo prati i uči lekcije koje mogu uticati na njene buduće odluke. Kina u značajnoj meri jača vojne snage, uključujući nuklearno oružje, maltretira susede i preti Tajvanu, pokušava da kontroliše ključnu infrastrukturu i širi dezinformacije o NATO-u i ratu u Ukrajini“, naveo je Stoltenberg.

Stoltenbergovo direktno kritikovanje Kine bilo je u suprotnosti sa Kišidinim indirektnijim izražavanjem protivljenja bilo kakvim jednostranim nasilnim promenama statusa kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Kišida je na konferenciji za medije pozdravio sve veće interesovanje i angažman NATO-a u Indo-pacifičkom regionu, i najavio da će Japan otvoriti kancelariju pri NATO-u.

U zajedničkom saopštenju objavljenom kasnije, Stoltenberg i Kišida su izrazili zabrinutost zbog sve veće vojne saradnje Rusije sa Kinom, uključujući zajedničke vežbe oko japanskih obala. Oni su pozvali Kinu da „konstruktivno“ sarađuje u okviru međunarodnih napora za kontrolu naoružanja i istakli značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Stoltenberg je ranije danas, na početku posete Japanu, obišao vazduhoplovnu bazu Iruma, severno od Tokija, gde je apelovao na čvršće veze alijanse sa tom zemljom, ukazujući da ruski rat protiv Ukrajine povećava globalne opasnosti i da pokazuje da su potrebna jača partnerstva demokratskih zemalja.

***

BONUS VIDEO: Kineska vojska radi vojne avionske vežbe iznad Tajvana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar