Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih porodica napustilo je Bugarsku nakon što su proterani iz te zemlje, članice Evropske unije, pod sumnjom da su špijunirali. Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da je zatražilo od Rusije da povuče svojih 70 diplomata do nedelje, 3. jula, kako bi svoju ambasadu u Sofiji svelo na osoblje slično bugarskom u Moskvi.

„Prvi razlog je reciprocitet. Drugi, aktivnosti ruskih zvaničnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilnim sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, saopštilo je tada bugarsko ministarstvo. Kao odgovor, Rusija je zapretila da će potpuno zatvoriti svoju ambasadu u Bugarskoj, čime bi ona postala prva članica EU kojoj bi se to dgodilo.

Bugarski premijer Kiril Petkov optužio je rusku ambasadorku u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu da stoji iza nedavnog izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi, a deo zapadnih medija smatra da bi Bugarska mogla da postane slaba tačka ruskog uticaja u Evropskoj uniji.

Vršilac dužnosti bugarskog premijera zauzeo je čvrst stav protiv ruske agresije na Ukrajinu. U februaru je otpustio svog ministra odbrane jer je odbio da ono što Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“ nazove „ratom“. Petkov je podržao evropske sankcije Moskvi i pristao da popravlja ukrajinsku vojnu opremu, iako nije želeo da šalje oružje direktno u Kijev.

BONUS VIDEO: Cena ruskog „njet“, kako će Bugarska preživeti bez ruskog gasa?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar