Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Predsedništvo Stranke demokratske akcije pozvalo je visokog predstavnika Kristijana Šmita da reaguje i stavi van snage zakone koje je pre tri dana usvojila Skupština Republike Srpske, a vlasti tog entiteta je upozorilo da odbijanjem da sprovode odluke visokog predstavnika krše Dejtonski mirovni sporazum, sa svim posledicama koje time nastaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsedništvo je zaključilo da su neustavni zakoni koje je usvojila Skupština RS, kojima se odluka visokog predstavnika Valentina Incka proglašava „nevažećom na teritoriji entiteta RS“ i zabranjuje se „iznošenje istine o počinjenom genocidu“.

Predsedništvo SDA upozorilo je političke predstavnike iz RS da nerazumnom blokadom rada državnih institucija nanose štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a naročito svojim građanima koji se „suočavaju sa katastrofalnom ekonomskom situacijom u tom entitetu“.

Zabrana negiranja genocida i ostalih ratnih zločina je civilizacijski standard, a ne izgovor za blokiranje rada državnih institucija i izazivanje novih kriza. Pozivamo političke predstavnike iz RS u državnim institucijama da odustanu od blokada i da energiju ulože u postizanje ključnih reformi i stvaranje preduslova za kvalitetniji život građana, navodi se u zaključcima.

Čelnici SDA su pozdravili izbor nemačkog političara Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazili očekivanja da će, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, postupati u skladu sa obavezama i ovlašćenjima koja ima, te da će pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar