Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

Savet Evrope je danas ponovo zatražio oslobađanje prokurdskog lidera Selahatina Demirtaša, dan nakon što je Evropski sud za ljudska prava osudio vlasti u Ankari zbog ovog slučaja.

„Selahatin Demirtaš mora biti pušten iz zatvora – i da bude slobodan da bez odlaganja ponovo izvršava svoja politička prava u demokratskom društvu“, saopštili su izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za Tursku.

Bivši poslanik i nekadašnji kopredsedavajući prokurdske Demokratske partije naroda Selahatin Demirtaš u zatvoru je od novembra 2016. godine, nakon neuspelog puča protiv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Ankara optužuje Demirtaša za „terorizam“ i preti mu kazna od 142 godine zatvora.

Pročtajte još:

„Naša skupština je u više navrata ukazala da je poslanicima mesto u parlamentu, ne u zatvoru“, istakli su izvestioci.

Oni su istakli da bi momentano oslobadjanje Demirtaša predstavljalo „snažan i značajan signal da je Turska voljna da poštuje presude“ Evropskog suda za ljudska prava, kao i da je „snažno posvećena“ poštovanju „osnovnih vrednosti povezanih sa njenim članstvom u SE“.

Sajt Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu bio je juče meta „velikog sajber napada zbog čega je bio privremeno nedostupan“, a napad je usledio neposredno nakon objavljivanja presude Turskoj zbog pritvaranja prokurdskog opozicionara u kojoj je naložio hitno oslobadjanje Demirtaša.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je oštro reagovao na tu presudu, a posebno na nalog za oslobadjanje Demirtaša, nazvavši tu odluku „političkom i licemernom“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar