Saša Sinđelić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Saša Sinđelić, svedok saradnik na čijem iskazu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić gradio optužnicu u predmetu "Državni udar", u Hrvatskoj je pravosnažno osuđen na 21 godinu robije zbog krivičnog dela ubistvo iz koristoljublja, piše Dan.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu presudu potvrdio je Vrhovni sud Hrvatske, koji je odbio sve Sinđelićeve žalbe.

On je 2012. godine u Hrvatskoj osuđen na istu kaznu. Optužnica ga tereti za ubistvo Mirka Fotesa 2002. godine, kao i za više krađa, prenosi RTCG.

„Saša V. Sinđelić, rođen 11. jula 1980. godine u Štajeru, u Austriji, državljanin Srbije, ubio je Mirka Fotesa i ukrao njegov traktor. On je 6. oktobra 2002. godine došao automobilom „mercedes”, oznaka VK 612-AR, koji je prethodno ukrao, na zemljišni predeo Cerije, koji se nalazi u katastarskoj opštini Drenovci. U to vreme je na imanju traktorom zemlju orao Mirko Fotes. U nameri da ga usmrti i uzme mu traktor, Sinđelić mu je prišao s leđa i iz automatske puške „crvena zastava”, model M70AB2, tv. broja 68941, ispalio u njega četiri hica“, piše u obrazloženju presude.

Saša Sinđelić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Za krivično delo teško ubistvo Sinđelić je osuđen na 20 godina zatvora, a zbog teške krađe na godinu i dva meseca.

„Sinđelić se osuđuje na jedinstvenu kaznu u trajanju od 21 godine zatvora“, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda Hrvatske.

Osim toga, naloženo je da Sinđelić porodici Fotes mora vratiti ukradeni traktor ili isplati materijalnu naknadu, a oni su upućeni da u parnici ostvaruju imovinsko-pravni zahtev.

U presudi se navodi da se iz potvrda o predaji privremeno oduzetih predmeta utvrđuje da je ovlašćena službena osoba Vojnog suda u Podgorici predala ovlašćenoj službenoj osobi pri Vojnoj pošti u Podgorici predmete oduzete od Saše Sinđelića, između ostalog i automatsku pušku model M70AB2, tv. broja 68941. On je tada bio pritvoren u spuškom zatvoru, prenosi Dan.

Sinđelić je u toku suđenja u predmetu „Državni udar“ tvrdio da je učestvovao u zaveri koju su organizovali ruski državljani.

Nakon suđenja je u nekoliko navrata menjao iskaz tvrdeći da je sve izmislio jer su ga pritiskali iz crnogorskog SDT-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar