Slobodan Pavlović Foto: Marko Marić

Privrednik iz Bijeljine Slobodan Pavlović poginuo je sinoć u saobraćajnoj nesreći u SAD-u. Iako je u Ameriku otišao tokom 1960-tih godina, nikada nije zaboravio kraj iz kog potiče, svoje selo Popove kod Bijeljine. U SAD je stekao veliko bogatstvo, a novac je ulagao i u svoju rodnu grudu. O životu Slobodana Pavlovića za Nova.rs govorio je Bojan Dragićević, TV producent iz Beograda, koji je o Slobodanu snimao i film. Kaže da je bio šokiran kada je čuo da je Slobodan poginuo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Radio sam film o Slobodanu i Miri Pavlović. Film je rađen na nekoliko lokacija: Amerika – Čikago, Arizona, Beograd, Bijeljina, Popovi… Slobodan je bio čovek koji nažalost nije imao potomstvo. Živeo je u skladnom braku sa Mirom Pavlović. Imali su nesebičan osećaj za sebe i druge i razumevanja da pomognu svima. Znam da su plaćali neke čuvene istoričare da dolaze da obrađuju srpsku emigraciju u Americi. Slobodan je i dalje verovao u sutra, verovao je u neki boljitak. Uvek je gledao kako nešto može da uradi. To je čovek koji se dizao i padao“, rekao je sagovornik Nove.rs.

Dragićević ističe da je Pavlović sav svoj biznis stekao u SAD-u, ali da je njegov san bio da sav kapital prebaci u njegovo rodno mesto Popove.

Slobodan Pavlović Foto: Bojan Dragićević

„Tamo je napravio univerzitet, želeo da se narod prosveti. Napravio je crkvu u selu, obnovio je put, kupio je zemlju na kojoj je napravio kuću u svom rodnom selu. Bio je veliki dobrotvor i nije mario ni za veru, ni za religiju ni za pripadnost bilo kojoj naciji. Podizao je crkve, obnavljao manastire, obnovio je veliku sinagogu u Doboju, u Srebrenici je napravio Fontanu mira“, ističe on.

Dodaje da je Slobodan bio čovek koji je povezao Senberiju sa Mačvom.

„Jedna od poslednjih želja mu je bila obnovi nemačku crkvu koja se nalazi između njegovog sela Popovi i Bijeljine. Kao mali je prisustvovao kada su je minirali posle rata i želeli da naprave magacin od nje. Čak imam intervju gde on stoji ispred crkve i plače. Seća se da je kao mali tu prolazio i da su ih zaustavili i rekli im da ne mogu da prođu, a on je pitao ‘što minirate crkvu’. To ga je dosta proganjalo“, kaže Dragićević.

Slobodan Pavlović Foto: Marko Marić

Naveo je da se juče čuo sa Pavlovićem i da je pokojni biznismen bio pun entuzijazma oko svega što ga je čekalo.

„Čuo sam se juče sa njim i on mi je rekao: ‘Znaš šta, imam još 30 godina do penzije tako da smo sada u punom gasu, šta god treba tu sam’. On je imao te neke vizije, kao malo dete. Mira je bila njegov saputnik ceo život i bila je onako malo i glas razuma i idealno su fukcionisali“, ističe.

Slobodan Pavlović Foto: Marko Marić

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar