Foto:profimedia.rs; EPA EFE

Izraelci su se u subotu probudili u noćnoj mori dok su se borci Hamasa infiltrirali na jug zemlje, neselektivno otvarajući vatru na prolaznike, bacajući taoce u njihove kamione, pucajući na mlade ljude na muzičkom festivalu, ispaljujući hiljade raketa na izraelske gradove. Neki od onih koji su uspeli da pobegnu od pucnjave dali su mučne ispovesti o tome kako su doživeli da im prijatelji umiru na rukama. Postavlja se pitanje zašto je napad pokrenut baš sada i kome ide u korist. Spekuliše se da će samo jedna strana izaći kao pobednik iz svega ovoga, a to nisu ni Palestinci ni Izrael - već Iran.

Izraelu i Palestini sukobi nisu strana pojava. Ali, obim ovog napada bio je bez presedana i nije izveden kao odgovor na bilo koji neposredan okidač – iako su se tenzije povećavale u odsustvu političkog dijaloga, prenosi Politiko.

Iranu ova situacija ide najviše u korist

Ali zašto sada? Zašto pokrenuti napad u razmerama koje bi mogle da rizikuju propast Hamasa i koje bi, na neki način, mogle da nagnu globalne simpatije prema Izraelu, dok Palestina gubi svaku polugu uticaja jer ima autsajdera koji se bori protiv superiornije vojske?

Globalni odgovor je bio pretežno kritičan prema napadu. Glavni diplomata Evropske unije Žozep Borelj osudio je uzimanje civila za taoce i zatražio njihovo momentalno puštanje na slobodu. A Sjedinjene Države su rekle da „nedvosmisleno osuđuju ničim izazvane napade Hamasa“, dok je predsednik SAD Džozef Bajden opisao situaciju kao „nesavesnu“.

Tajming napada takođe je bio tema među stručnjacima i doveo do spekulacija da su Hamas i Iran bili uznemireni napretkom postignutim u sporazumu o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Izrael Palestina Foto:MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Pre samo nekoliko dana, Ali Hoseini Hamnei, vrhovni vođa Irana, rekao je da se muslimanske zemlje koje normalizuju odnose sa Izraelom „klade na izgubljenog konja“, dodajući da će Izrael „biti iskorenjen rukama palestinskog naroda i snaga otpora širom regiona.”

I kao dodatni pokazatelj motivacije za ovaj napad, Hezbolah je rekao da je to bila „poruka“, posebno onima koji „traže normalizaciju odnosa sa neprijateljem“. U saopštenju se takođe navodi da je Hezbolah bio u „direktnom kontaktu sa vođstvom palestinskog otpora“.

Dogovor između Izraela i Rijada — de fakto lidera sunitskog islamskog sveta — predstavljao bi loše vesti za Hamas, jer bi efektivno okončao kolektivnu opoziciju muslimanskog sveta Izraelu, otvarajući vrata sličnim sporazumima sa drugim islamskim nacijama.

Saudijska Arabija zvanično ne priznaje Izrael, a još 2002. godine sponzorisala je arapsku mirovnu inicijativu, koja poziva na uspostavljanje palestinske države u Gazi, Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu — teritorijama koje je Izrael zauzeo tokom arapsko-izraelskih sukoba 1967. godine.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair/Ali Jadallah / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Ali zabrinutost za nacionalnu bezbednost Rijada sada ima prednost nad njegovom podrškom nezavisnoj palestinskoj državi – njegova najveća briga je nuklearno naoružan Iran.

Tako je, u zamenu za dogovor o normalizaciji sa Izraelom, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman želeo programe civilne nuklearne energije koje podržavaju SAD i najsavremenije američke odbrambene sisteme.

Iran bio uključen u napad, radio na planu sa Hamasom?

Iranski bezbednosni zvaničnici pomogli su planiranju subotnjeg napada Hamasa na Izrael i dali su zeleno svetlo za napad na sastanku u Bejrutu prošlog ponedeljka, tvrde viši članovi Hamasa i Hezbolaha, još jedne militantne skupine koju podržava Iran.

Zvaničnici iranske Islamske revolucionarne garde sarađivali su s Hamasom od avgusta na osmišljavanju vazdušnih kopnenih i pomorskih upada, tvrde izvori za Vol strit žurnal.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ramez Mahmoud

Pojedinosti operacije dogovorene su tokom nekoliko sastanaka u Bejrutu na kojima su učestvovali zvaničnici IRGC-a i predstavnici četiri militantne grupe koje podržava Iran, uključujući Hamas  i Hezbolah.

Američki zvaničnici kažu da nisu našli dokaze o umešanosti Teherana. U intervjuu za CNN koji je emitiran u nedelju, državni sekretar Entoni Blinken rekao je: „Još nismo videli dokaze da je Iran usmerio ili stajao iza ovog konkretnog napada“.

Visoki zvaničnik Hamasa Mahmoud Mirdavi je upitan o sastancimai tom prilikom je rekao da je grupa sama planirala napade.

„Ovo je odluka Palestinaca i Hamasa“, rekao je. Portparol iranske misije pri Ujedinjenim nacijama rekao je da Islamska Republika podržava akcije Gaze, ali ih ne usmerava.

Foto: Apaimages / Sipa Press / Profimedia

Srušili dogovor između Izraela i Saudijske Arabije

A u nedeljama koje su prethodile Hamasovom napadu, Bela kuća je rekla da je „osnovni okvir“ za dogovor već uspostavljen, dok su prve posete izraelskih ministara Rijadu i palestinskog izaslanika Saudijske Arabije Zapadnoj obali dodatno uverile skeptike, da je sporazum između ovih istorijskih protivnika možda bio neizbežan.

Sam saudijski prestolonaslednik je probudio nadu u dogovor, rekavši za Foks njuz da je razgovor o normalizaciji po prvi put bio „stvaran“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Saudijci su sada osudili Izrael zbog borbi ovog vikenda, na kraju bacivši krivicu na izraelsku okupaciju.

„Kraljevina podseća na upozorenja o opasnostima od eskalacije situacije kao posledicu nastavka okupacije“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

PROČITAJTE JOŠ:

Gaza će platiti najveću cenu, Hamas se suočava sa bitkom do istrebljenja

Međutim, drugi nisu toliko sigurni da se tajming može tako lako povezati sa predloženim izraelsko-saudijskim sporazumom, tvrdeći da je planiranje takvog napada moralo trajati mesecima, možda čak i godinama.

Ali, iako niko ne sumnja da je napad planiran unapred, možda je pokrenut u vreme koje je Iran izabrao.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Iran je pomogao Hamasu u proizvodnji oružja dugog dometa, a koordinacija prikazana u ovom nedavnom napadu – pokrenutom vazdušnim, morskim i kopnenim – nosi pečat i disciplinu Irana i Hezbolaha.

Kao odgovor, izraelski ministar odbrane Joav Galan saopštio je u ponedeljak da je naredio „potpunu opsadu“ pojasa Gaze.

„Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno. Mi se borimo sa ljudskim životinjama i ponašamo se u skladu sa tim“, rekao je on komandantima Južne komande Izraelskih odbrambenih snaga.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Nakon Galanovih primedbi usledila je naredba izraelskog ministra energetike Izraela Kaca da se isključi snabdevanje vodom u Gazi.

Ovo saopštenje dolazi dan nakon što je izraelska vlada zvanično objavila rat Hamasu, militantnoj palestinskoj grupi koja je u subotu pokrenula razorni talas iznenadnih napada.

Saopštenje je stiglo sa navedenim ciljem da se Hamasu oduzme puna kontrola nad Gazom i eliminiše grupa.

BONUS VIDEO: Gaza u ruševinama