Ursula fon der Lajen i Volodimir Zelenski Foto: EPA-EFE/UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT

Ukrajina i Evropska unija održaće samit u Kijevu 3. februara na kojem će razgovarati o finansijskoj i vojnoj podršci, saopštila je kancelarija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, prenosi Glas Amerike.

Zelenski je razgovarao o detaljima sastanka na visokom nivou sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u svom prvom telefonskom razgovoru u godini, navodi se u saopštenju.

„Strane su razgovarale o očekivanim rezultatima sledećeg samita Ukrajina – EU, koji će se održati 3. februara u Kijevu – i dogovorile se da intenziviraju pripremne radove“, navodi se u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Lideri su razgovarali o isporuci „odgovarajućeg“ oružja i novom programu finansijske pomoći Ukrajini od 19 milijardi dolara, a Zelenski se zalagao za slanje prve tranše ovog meseca, navodi se u saopštenju.

Prošlog meseca, EU je otvorila put pružanju pomoći Ukrajini u takozvanom „megadogovoru“ koji je uključivao usvajanje minimalne globalne stope korporativnog poreza od 15 odsto.

Ovaj potez usledio je nakon strastvene molbe Zelenskog da ne dozvoli da unutrašnji sporovi unutar bloka od 27 zemalja stanu na put podršci Kijevu.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar