Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Rabin Haim Kanijevski, vodeći autoritet za jevrejsko pravo, umro je u petak u 94. godini u Bnei Braku, ultra-ortodoksnom gradu u blizini prestonice Izraela. Sahrani jednog od glavnih izraelskih rabina prisustvovalo je danas oko pola miliona ljudi, a neke procene idu i do 700.000.

Ulice su bile pune ultraortodoksnih Jevreja, uglavnom muškaraca i dečaka u crnim odelima, a ovo okupljanje je jedno od najvećih u istoriji Izraela, preneo je „Njujork post“.

Raspoređeno je bilo i oko 3.000 policajaca da čuvaju red, a uz njih su bili i spasioci i helikopteri kako bi intervenisali u slučaju potrebe.

Rastavljajući ogromnu gomilu, desetine policajaca formirale su „živi zid“ oko kombija u kojem je bilo telo sveštenika dok se vozilo polako kretalo ka groblju Bnei Braka.

„Smrt Kanijevskog je ogroman gubitak za jevrejski narod“, napisao je premijer Naftali Benet na Tviteru, apelujući na ožalošćene „da se ne okupljaju i ne guraju“.

Policija je procenila da je na ispraćaju do groblja bilo oko pola miliona ljudi. Oko groblja su podignute barikade kako bi ograničio broj ljudi.

Nekoliko sati ranije, policija je zatvorila autoputeve oko Bnei Braka za redovan saobraćaj kako bi se smestila kolona autobusa koji prevoze ožalošćene u grad.

Izraelska hitna služba Magen David Adom takođe je bila u stanju pripravnosti, sa još svežim sećanjima na stampedo prošlog maja na prepunom jevrejskom verskom festivalu u severnom Izraelu u kome je izgaženo 45 ljudi.

Kanijevski, rođen u sadašnjoj Belorusiji, dospeo je na naslovne strane u Izraelu na početku pandemije COVID-19 jer je prkosio vladinim merama i zahtevao da ultrapraortodoksne škole moraju da ostanu otvorene. Kasnije je popustio, rekavši da je očuvanje ljudskog života nadjačalo tradicionalnu praksu.

Ultraortodoksni Jevreji čine oko 12% izraelske populacije od 9,4 miliona.

BONUS VIDEO: Ambasador Izraela o ratu u Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar