Izrael se nada da će moći da doprinese rešenju situacije u Ukraijini, rekao je za Nova.rs ambasador te zemlje u Srbiji Jahel Vilan. On je istakao da se Izrael solidariše sa narodom u Ukrajini i da bi voleo da njegova zemlja odigra aktivnu ulogu u rešenju situacije. Pored njega, još pet ambasadora zapadnih zemalja osudilo je rat koji se osmi dan odvija u Ukrajini i pružilo podršku narodu Ukrajine.

„Naravno da smo jako zabrinuti i solidarišemo se sa narodom Ukrajine. Nadam se da će pronaći mirno rešenje uskoro“, rekao je za naš portal Jahel Vilan.

Upitan da li postoji mogućnost da Izrael posreduje između Ukrajine i Rusije, što je nedavno nagovestio i premijer te zemlje Naftali Benet, Vilan kaže da bi Izrael voleo da odgira aktivnu ulogu u rešenju sukoba.

Jahel Vilan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Nadamo se, radićemo sve što možemo da doprinesemo, ali sada ne mogu da iznosim više detalja o onome što se dešava. Voleli bismo da Izrael odigra aktivnu ulogu u rešavanju siuacije u Ukrajini“, poručio je ambasador Izraela.

Izraelski premijer Naftali Benet juče je boravio u Moskvi, gde se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a potom je u Berlinu razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Pored Izraela, pet ambasadora zapadnih zemalja u Srbiji osudilo je aktuelna dešavanja u Ukajini. Na pres konferenciji koja je organizovana povodom Beogradskog festivala igre, na kom će učestvovati brojne zemlje širom sveta, ambasadori su iskoristili priliku da pošalju podršku ukrajinskom narodu i pozdrave usvajanje Rezolucije u Ukrajini u Ujedinjenim Nacijama.

Prva press konferencija povodom 19. izdanja Beogradskog festivala igre, beogradski festival igre
Tomas Šib Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Želeo bih da istaknem da građani Ukrajine mogu da računaju na našu podršku i solidarnost. To je ozvaničeno usvajanjem Rezolucije o Ukrajini u Ujedinjenim Nacijama, u čemu je i Srbija učestvovala i mi pozdravljamo postupak vaše zemlje“, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ambasador Belgije Adam Koenrad istakao je da u ovom momentu deca u Ukrajini pate.

„Deca se tamo suočavaju sa ogomnom tragedijom koja nije predstava već realnost. Srbija i svet su juče iskazali svoje saosećanje sa ukrajinskom patnjom, a svi zajedno još jednom pozivamo na mir. To dugujemo ukrajinskoj deci koja imaju pravo da odrastu u mirnom svetu, gde preovladava naša sposobnost za kreiranje nečeg lepog, a ne rata“, poručio je on.

Foto: TANJUG/AP Photo/Pavel Dorogoy

Istog stava je i ambasador Holandije Jost Reinćes, koji je istakao da u ovom momentu postoji tema o kojoj svi moramo da pričamo.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Želeo bih da se osvrnem na nešto bitno. Mi smo se okupili ovde da pričamo o plesu, što je divna stvar, ali u Ukrajini se dešava nešto gore. Cela Evropska unija i Zapadni Balkan su osudili dešavanja u Ukrajini. Ja se nadam da će za dve nedelje situacija biti mnogo bolja i da ćemo moći da pričamo o lepšim stvarima“, rekao je on ambasador Reinćes.

Istog stava su i predstavnici Italije i Kanade, koji su istakli solidarnost sa narodom Ukrajine koji je suočen sa velikom agresijom od strane Rusije.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Porodilište u Harkovu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar