Foto: AP Photo/Frank Augstein

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice Elizabete II. biće sahranjen poslepodne u kraljevsku kriptu dvorca Vindzor u krugu porodice zbog ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv koronavirusa.

POČITAJTE JOŠ:

Sahrana će započeti u 15:40 kada će povorka sa kovčegom krenuti iz privatne kapele u dvorcu uz pogrebni marš i minut ćutanja širom zemlje, saopštila je Bakingemska palata, prenosi Hina.

Nakon službe u kapeli svetog Đorđa, nadbiskup od Kantenberija daće blagoslov nakon što se kovčeg spusti u kraljevsku kriptu.

Princ Filip je tražio sahranu bez pompe, a sve do sahrane telo će biti položeno u privatnoj kapeli u Vindzorskom zamku.

Foto: Ben Cawthra / ddp USA / Profimedia

Kovčeg vojvode od Edinburga umotan je u njegovu ličnu zastavu, njegov barjak. Zastava predstavlja elemente njegovog života, od grčkog nasleđa do britanskih titula, prenosi Sputnjik.

Biće postavljen na modifikovani automobil „lend rover“, čijem je dizajnu doprineo sam vojvoda, kako bi bio prevezen na kratku razdaljinu do kapele Svetog Đorđa.

Kako je predviđeno, članovi kraljevske porodice, uključujući princa od Velsa, koračaće iza kovčega, a kraljica će putovati odvojeno do kapele na službu.

Na sahrani će biti 30 ljudi

U skladu sa zdravstvenim merama trenutno na snazi ​​u Engleskoj, ispraćaju će prisustvovati samo 30 ljudi od kojih je većina članova kraljevske porodice.

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Kraljica Elizabeta II, četvoro njene dece, osmoro unučadi, kraljičina nećakinja i nećak i troje njenih rođaka prisustvovaće službi.

Uz to, prisustvovaće i prinčeva nemačka rodbina Bernhard, nasledni princ od Badena, princ Donatus, Landgrave od Hesea i princ Filip od Hohenlohe-Langenburga.

Grofica Mountbaten od Burme, bliska prijateljica princa Filipa, takođe će prisustvovati ispraćaju. Princ je umro 9. aprila u dobi od 99 godina. Sahranu se prenositi uživo na televiziji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare