Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Kraljevska ceremonija sahrane princa Filipa biće održana sledeće subote u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, saopštila je Bakingemska palata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ipak, nakon svečane ceremonije, njegov kovčeg će ostati u kraljičinoj privatnoj kapeli cele nedelje. Nakon toga, posmrtni ostaci princa Filipa biće preneti u modifikovanom Land Roveru, kojeg je dizajnirao vojvoda od Edinburga lično.

U ceremoniji će učestvovati 30 gostiju, uključujući porodicu princa Filipa – decu i unuke, ali i dugogdišnje osoblje, njegovog sobara i privatnu sekretaricu.

Protokol je uvrstio princa Harija u spisak zvanica, ali ne i njegovu suprugu Megan Markl. Po informacijama medija, njoj je lekar zabranio putovanja zbog trudnoće.

Sve zvanice, osim kraljice Elizabete, pratiće kovčeg zagrnut vojvodinim porodičnim vencem, mornarskom kapom i mačem sve do kapele.

Ceremonija će se odvijati u krugu zamka, bez pristustva javnosti, a posetioci su zamoljeni da ne prilaze zamku Vindzor.

Biće ispoštovana vojvodina služba u mornarici, kao i njegova ponosna istorija i udruženja koja je podržavao.

Bakingemska palata kaže da su ceremonijalni aranžmani smanjeni zbog kovida, ali lične želje vojvode biće poštovane i ovom prilikom će se slaviti njegov život i više od 70 godina služenja kraljici, Velikoj Britaniji i Komonveltu.

Minut ćutanja u celoj zemlji održaće se u 15 sati, na samom početku sahrane. Iako neće biti prisustva javnosti, sahrana će biti u potpunosti televizijski prikazana i praćena od strane novinara i fotografa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar