Antony Blinken, Sergey Lavrov
Entoni Blinken i Sergej Lavrov Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da se njegov američki kolega Entoni Blinken saglasio da treba razgovarati o zabrinutosti Rusije za njenu sigurnost u okolnostima napetosti s Ukrajinom, javlja AFP, pozivajući se na ruske medije.

„Entoni Blinken se saglasio da postoje razlozi za nastavak dijaloga (o ruskoj bezbednosti). Videćemo šta će se dogoditi“, rekao je Lavrov na ruskoj televiziji nakon telefonskog razgovora s američkim državnim sekretarom.

PROČITAJTE JOŠ:

Lavrov nije ništa rekao o Ukrajini ni o ruskim snagama razmeštenim na granici s prozapadnim susedom Rusije dok Vašington optužuje Moskvu da priprema invaziju na tu zemlju i traži „trenutno“ povlačenje vojske, navodi francuska agencija.

Za Moskvu je dalje, kako ističe Lavrov, glavno pitanje to što Zapad ne priznaje načelo „nedeljivosti bezbednosti“ po kojem nijedna zemlja ne sme da jača svoju sigurnost nauštrb druge.

Stav Moskve je da Zapad upravo to radi svojim neprestanim širenjem NATO koje preti Rusiji, dok članice Alijanse smatraju kako svaka zemlja treba slobodno da bira svoje saveznike.

„Danas sam rekao Entoniju Blinkenu da nećemo dozvoliti da se to pitanje prećuti. Zalagaćemo se za iskren i otvoren razgovor“, rekao je Lavrov.

Bonus video: Rusko-ukrajinska kriza: Na koju stranu staje Rusija?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar