Pompeo, UN, Iran
Foto: MIKE SEGAR / AFP / Profimedia

Velika Britanija, Francuska i Nemačka saopštile su večeras da ne mogu da podrže zahtev SAD da Ujedinjene nacije ponovo uvedu Iranu sankcije, navodeći da to ne bi bilo u skadu sa nastojanjima da se taj sporazum podrži.

„Kako bi se očuvao sporazum, pozivamo Iran da povuče sve mere koje nisu u skladu sa iz nuklearnog sporazuma i da se bez odlaganja vrati ispunjavanju obaveza koje iz njega proističu“, navodi se u zajedničkom saopštenju tri države, prenosi Rojters.

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa odustala je od iranskog nuklearnog sporazuma, koji je zamišljen da spreči Teheran da razvije nuklearno oružje, delimično tvrdeći da su njegova ograničenja u iranskim atomskim aktivnostima neadekvatna.

Državni sekretar Majk Pompeo naveo je u pismu da je Iran prekršio mnoge glavne okvire dogovora, bez priznavanja da je većina iranskih „neuspeha“ usledila tek nakon što se Vašington povukao.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države zvanično su večeras podnele zahtev Ujedinjenim nacijama da ponovo uvedu sankcije Iranu koje su suspendovane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, u kom se navodi da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma.

Prethodno je Rusija plan Sjedinjenih Država da UN ponovo uvedu sankcije Iranu odbacila kao „nepostojeći“.

Moskva tvrdi da bi SAD mogle da pokrenu pitanje ponovnog uvođenja sankcije Iranu od strane UN samo u slučaju da nisu istupile iz iranskog nukearnog sporazuma, što je američki predsednik Donald Tramp učinio 2018. godine.

Takvu tvrdnju izneo je i ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Javad Zarif i pozvao članice Saveta bezbednosti da odbace ovaj potez Vašingtona.

„Pritisak SAD da se ponovo nametnu sankcije Iranu imaće opasne posledice. Sada je red na međunarodnu zajednicu da se suprotstavi nezakonitom pritisku Sjedinjenih Država“, navodi se u Zarifovom pismu.

I većina ostalih članica Saveta bezbednosti, uključujući njegovi evropski saveznici osporavaju kapacitet Vašingtona da se predstavlja kao učesnik sporazuma.

Tramp koji je sporazum nazvao katastrofalnim i obećao da će dobiti bolji vršeći maksimalni pritisak na Teheran, već je uspostaviio i čak pooštrio sve američke sankcije.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp objavio je sinoć na konferenciji za štampu da je naredio zvaničnicima administracije da ponovo vrate sve sankcije Iranu. 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar