Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

SAD proteruju migrante u Meksiko daleko od mesta gde su prešli granicu a to se kosi sa odlukom meksičke države Tamaulipas koja odbija da prihvati migrantske porodice sa malom decom. Ovaj potez ukazuje da administracija Džoa Bajdena pooštrava svoj pristup prema migrantima u momentu kada je njihov priliv na granicu SAD sve veći.

Predsednik SAD Džo Bajden nedavno je poručio migrantima da ostanu u svojim zemljama i ne upućuju se na sever.

Neke porodice su ispričale da su ih uhvatili na granici Meksika i Teksasa, gde su ih par dana zadržali u pritvoru, a onda ih je američka granična policija odvela do međunarodnog mosta Sijudad Huarez u Meksiku, oko 1.300 kilometara dalje od mesta gde su ušli.

Portparol američke granične policije Lendon Hatčens kaže da se migranti šalju u El Paso, Laredo i San Dijego jer u smeštajnim centrima Rio Grande više nema mesta.

Dilan Korbet, direktor organizacije Institut nade na granici, rekao je da je većina porodica koja je upućena u Sijudad Huarez sa decom mlađom od sedam godina. Dodaje da su i u Meksiku prihvatni centri puni zbog pandemije.

Edna Sorto je sa dva sina iz Hondurasa došla u El Paso, ali je potom upućena u Sijudad Huarez. Rojters piše da je u tom prihvatnom centru mnogo male dece i beba.

„Nisu nas pitali ni zašto smo došli, niti gde idemo. Čekamo da nam kažu šta dalje da radimo“.

Nova praksa Bajdenove administracije primenjuje se u trenutku sve većeg priliva migranata na granicu SAD. Bajdena republikanci kritikuju za sve veći broj ilegalnih prelazaka granice i pomešane poruke upućene migrantima.

Čini se da migranti ignorišu Bajdenovo upozorenje da ne dolaze u SAD, a krijumčari ih upućuju da krenu na put jer je granica otvorena.

„Jasno smo rekli da je granica zatvorena i da će većina migranata biti vraćena u Meksiko ili zemlje odakle su došli u skladu sa propisima“, rekla je portparolka Bele kuće.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram