Foto: Cloudy Design / Shutterstock

SAD su uvele nove sankcije Rusiji, i to protiv više od 100 entiteta i pojedinaca i zabranile novi uvoz ruskog zlata, čime su povećale pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, u skladu sa obavezama preuzetim na ovonedeljnom samitu G7, javila je agencija Rojters.

Sekretarijat za finansije je u saopštenju naveo da je sankcionisao 70 entiteta.

Američko Ministarstvo finansija navelo je u saopštenju da je sankcionisalo 70 entiteta od kojih su mnogi, kako se navodi, ključni za rusku odbrambenu industriju, kao i 29 pojedinaca, da bi se poremetili kapaciteti Rusije da razvija i raspoređuje oružje i tehnologiju koji se koriste u ratu u Ukrajini.

„Kažnjavanje ruske odbrambene industrije umanjiće kapacitete (ruskog predsednika Vladimira) Putina i dodatno zaustaviti njegov rat protiv Ukrajine, koji je već opterećen lošim moralnim stanjem, prekinutim lancima nabavke i logističkim neuspesima“, navela je u saopštenju američka ministarka finansija Dženet Jelen.

U okviru mera američke vlade, uvedene su nove sankcije Rosteku, ruskom državnom odbrambenom konglomeratu koji, kako se navodi, upravlja nad „više od 800 entiteta širom velikog broja sektora“ i da su blokirani svi entiteti u kojima ta kompanija ima, direktan ili indirektan, udeo od više od 50 odsto.

Sankcionisana je i Ujedinjena vazduhoplovna korporacija, koja proizvodi ruske borbene avione MiG i Suhoj – letelice koje koriste i neki američki saveznici, među kojima su i pojedine članice NATO, a čiji je većinski vlasnik Rostek.

Kažnjene je i Tupoljev, proizvođač ruskih strateških bombardera i transportnih letelica.

Takođe se zabranjuje uvoz zlata poreklom iz Rusije, sa izuzetkom zlata koje se nalazilo izvan te zemlje pre utorka. Reč je o najvećem ruskom izvozu posle energenata. Zlato je ključni resurs za rusku centralnu banku suočenu sa ograničenim pristupom imovini u inostranstvu zbog zapadnih sankcija.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi i da Stejt department takođe uvodi sankcije prema 45 entiteta i 29 pojedinaca, među kojima su ruske vojne jedinice i obaveštajna agencija FSB (Federalna služba za bezbednost), saopšteno je iz Ministarstva finansija. Biće uvedene i restrikcije na izdavanje viza za više od 500 ruskih oficira, kao i drugih zvaničnika.

***

BONUS VIDEO: Kakve su cene u ruskoj zameni za Mekdonalds

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar